Деякі країни ЄС виступають проти жорстких санкцій проти Росії в новому пакеті – Reuters

Шість джерел Reuters повідомили, що країни ЄС обговорюють частини останнього запропонованого Комісією пакету санкцій проти Росії, а саме так звану «статтю про заборону Росії», фінансові обмеження у відповідь і товари подвійного призначення для особистого користування
Катерина Ткач 797 Коментувати
Країни ЄС виступають проти «пункту про заборону Росії» в пакеті санкцій. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, пакет, який став би 12-м для блоку з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року, також має на меті закрити більше лазівок щодо обходу санкцій. Однак деякі країни-члени, які джерела агентства відмовилися називати, кажуть, що нова пропозиція заходить занадто далеко і призведе до негативних наслідків для світової торгівлі ЄС і, зрештою, не досягне поставлених цілей.

На зустрічі послів цього тижня країни заявили, що стаття 12G у версії, що отримала назву «стаття про заборону Росії», потенційно може створити хаос для європейських компаній у всьому світі, повідомили джерела Reuters, знайомі з обговореннями.

Відповідно до пропозицій, оприлюднених на зустрічі, за словами джерел, експортери з ЄС будуть змушені ввести заборону на реекспорт до Росії для всіх товарів у списку митних кодів Комісії, який охоплює більше предметів щоденного використання, ніж товарів військового призначення.

За словами трьох джерел агентства, у вівторкову версію пропозиції було внесено ще одне доповнення, щоб виключити використання санкційних товарів для особистого користування з цього останнього пакету, оскільки це стало джерелом зловживань на кордонах Росії та ЄС після того, як попередні пакети набули чинності.

Коли громадяни будь-якої національності перетинають кордон з Росією, особисті речі, які можуть бути перепродані, вилучаються прикордонниками. Вони обґрунтовують свої кроки санкційним списком товарів, які можуть бути використані як «потенційний дохід» для Росії.

У той час як Комісія ЄС визнала, що це відбувається з великими цінними речами, такими як автомобілі, два джерела заявили, що такі предмети, як зубна паста, також конфіскуються.

Одне джерело Reuters повідомило, що більшість країн на зустрічі послів 27 членів блоку не підтримали запропоновані заходи, які вимагали б дозволу ЄС на «будь-які перекази коштів» російською юридичною особою або російським громадянином, який проживає в Росії, з ЄС, критикуючи їх, як безглуздо обтяжливі без наявності порогових значень, нижче яких транзакція буде звільнена. Інше джерело повідомило, що «багато» країн виступили проти.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що кілька країн ЄС хочуть пом’якшити санкції проти Росії, які ввійдуть в новий пакет

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *