Війна в Ізраїлі: теракт в Єрусалимі, Китай пропонує мирну конференцію, ЦАХАЛ готовий відновити бойові дії

Поліція та медики повідомили, що троє людей загинули та шість отримали поранення, двоє з них у тяжкому стані, у результаті терористичної атаки на в’їзді до Єрусалиму в четвер вранці
Катерина Ткач 522 Коментувати
Поліція та рятувальники на місці теракту в Єрусалимі, 30 листопада 2023 р. Фото - AP.

Як повідомляє «Kreschatic», за даними поліції, близько 7:40 ранку двоє озброєних палестинців вийшли з автомобіля біля головного в’їзду до столиці та відкрили вогонь по людям на автобусній зупинці.

Поліція повідомила, що двоє солдатів, які не були на службі, і озброєний цивільний у цьому районі відкрили вогонь у відповідь, убивши двох терористів.

Ізраїль звільнив ще одну групу палестинських ув’язнених в обмін на 16 заручників, звільнених годинами раніше ХАМАС у Газі

Останній обмін палестинськими полоненими, яких Ізраїль утримує в рамках перемир’я в секторі Газа, відбувся, коли міжнародні посередники поспішали закріпити ще одне продовження, щоб дозволити подальші обміни та продовжити зупинку повітряного та наземного наступу Ізраїлю.

Найвідомішою серед звільнених була Ахед Тамімі, 22-річна активістка, яка здобула всесвітню популярність у 2017 році після того, як відео, на якому вона дає ляпаса ізраїльському солдату, стало вірусним у соціальних мережах.

Китай каже, що Рада Безпеки ООН повинна активізувати своє дипломатичне посередництво, відновити рішення про дві держави та якнайшвидше скликати «більш авторитетну та ефективну» міжнародну мирну конференцію, йдеться в позиційному документі щодо ізраїльсько-палестинського конфлікту, оприлюдненому в четвер.

Джерело в ХАМАС заявило в середу, що угруповання не задоволене пропозиціями Ізраїлю щодо ще одного продовження перемир’я, повідомляє AFP. У розмові з AFP напередодні закінчення поточного перемир’я, яке відбудеться о 7 ранку за місцевим часом у четвер, джерело сказало: «Те, що пропонується в ході дискусій щодо продовження перемир’я, не є найкращим».

Товариство Червоного Хреста Палестини (PRCS) доставило 21 вантажівку допомоги в Газу та північні райони в середу. «PRCS прагне доставляти якомога більшу кількість гуманітарної допомоги на північ Гази, яка не отримувала жодної допомоги до угоди про гуманітарну паузу», — заявили в групі.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що ізраїльські сили готові відновити бойові дії «негайно». Опублікувавши публікацію в соціальних мережах у середу, Галлант написав: «Ми докладаємо всіх зусиль, щоб повернути всіх викрадених і повністю використати поточний крок, щоб повернути всіх викрадених жінок і дітей у Газі. Сили ЦАХАЛу в повітрі, на суші та на морі готові негайно відновити бойові дії».

США сподіваються, що перемир’я в Газі між Ізраїлем і ХАМАС може бути продовжено, заявила журналістам у середу посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, повідомляє Reuters. «Ми сподіваємося, що перемир’я можна продовжити», — сказала Томас-Грінфілд, додавши: «Це все в руках ХАМАС. Ізраїльтяни заявили, що якщо вони продовжуватимуть звільняти 10 заручників на день, вони продовжать на один день. Тож це дійсно в їхніх руках. Але я думаю, що для цього є потенціал, і ми активно працюємо над продовженням угоди».

У четвер у Йорданії відбудеться міжнародна конференція, в якій візьмуть участь головні органи ООН, а також регіональні та міжнародні агенції з надання допомоги для координації гуманітарної допомоги Газі, повідомляє Reuters. Очікується, що в конференції візьмуть участь глава ООН з питань допомоги Мартін Гріффітс, а також ключові органи ООН і неурядові організації, які беруть участь у збільшенні надходження допомоги в Газу, а також представники західних і арабських країн.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив у середу, що Газа перебуває в розпалі «епічної гуманітарної катастрофи». Виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН під головуванням міністра закордонних справ Китаю Ван І, Гутерріш сказав, що «ми не повинні відводити погляд» від загострення гуманітарної кризи, яка охопила Газу.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: звільнення заручників продовжується, відбулися зіткнення ЦАХАЛ і ХАМАС, заяви ООН та ВООЗ

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *