США тиснуть на Ліберію, Маршаллові острови та Панаму через нафтові санкції проти Росії

США, ЄС і Велика Британія тиснуть на Ліберію, Маршаллові Острови та Панаму, щоб посилити нагляд за суднами під їхніми прапорами, щоб гарантувати, що вони не транспортують російську нафту, продану вище максимальної ціни
Росії все частіше доводиться звертатися до «тіньового флоту» старих танкерів. Фото - censor.net

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Reuters, цей крок знаменує собою чергову ескалацію зусиль Заходу щодо обмеження ціни на морські поставки російської нафти в 60 доларів, яке було встановлено, щоб покарати Москву за війну в Україні.

Обмеження, яке має на меті скоротити експортні доходи Росії при збереженні потоків нафти по всьому світу, було введено наприкінці 2022 року, але набуло чинності лише нещодавно.

Механізм забороняє західним компаніям надавати морські послуги, такі як транспортування, страхування та фінансування, які сприяють торгівлі російською нафтою, що продається понад обмеження.

Росії все частіше доводиться звертатися до так званого «тіньового флоту» старих танкерів, щоб перевозити нафту та уникати обмеження. Цей флот транспортує нафту до країн, включаючи Китай та Індію, набагато далі, ніж традиційна клієнтська база Росії, і значно збільшує витрати на доставку.

Панама, Республіка Маршаллові Острови та Ліберія дозволили деяким із цих кораблів нести їхні прапори, за даними розвідки Lloyd’s List Intelligence та нафтових аналітиків. Ця практика, відома як «перестрибування під прапор», дозволяє деяким підставним компаніям, які були створені для торгівлі російською нафтою, плавати на кораблях під цими прапорами та ухилятися від санкцій.

Розвідка Lloyd’s List Intelligence заявила, що майже 40% з приблизно 535 танкерів тіньового флоту зареєстровані через компанії, зареєстровані на Маршаллових островах.

Ціль тиску полягає не в тому, щоб зменшити кількість суден, що перевозять російську нафту, а в тому, щоб посилити дотримання обмежень і зробити для Росії дорожчим транспортування нафти без використання західних транспортних служб, пише Reuters. Джерело агентства додало, що Панама традиційно реагує на запити США щодо боротьби з незаконною діяльністю.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що США запровадили нові санкції через постачання російської нафти вище встановленої ціни

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *