Війна в Ізраїлі: поновлення наземної операції, плани наступного етапу війни, буферна зона в Газі

Згідно з повідомленням Reuters, Ізраїль повідомив кілька арабських держав про те, що він хоче створити буферну зону на палестинській стороні кордону Гази, щоб запобігти нападам у майбутньому в рамках пропозиції щодо статусу території після закінчення війни
Дим над Газою після ізраїльських авіаударів. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», у п’ятницю після закінчення перемир’я ізраїльські військові завдали ударів по сектору Газа. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, здається, відкинув заклики США проводити більш стриману військову кампанію, оскільки почалося відновлення військових дій. Нетаньяху сказав, що війська його країни зараз «йдуть вперед» і що план передбачає повну військову перемогу.

Глава дитячого агентства ООН попередив про «гуманітарну катастрофу», якщо ізраїльські бомбардування в Газі повернуться до інтенсивності до перемир’я. Кетрін Рассел закликала «всі сторони забезпечити захист і допомогу дітям» і закликала до «тривалого гуманітарного припинення вогню».

Протиповітряна оборона Сирії відбила ізраїльську ракетну атаку по цілях поблизу Дамаска вранці в суботу, повідомили сирійські державні ЗМІ, заявивши, що оборона збила більшість ракет. Зазначається, що втрат немає, “лише матеріальні збитки”, а удари завдано з боку окупованих Голанських висот.

Збройні сили Ізраїлю виклали свій план щодо «наступного етапу війни»: поділ Гази на десятки пронумерованих «районів евакуації», що є основною частиною військового плану щодо поступового встановлення контролю над південною частиною смуги. Згідно з планом, людям у певних районах Гази буде сказано евакуюватися до початку бомбардування, хоча неясно, скільки часу вони отримають. У частинах Хан-Юніса, де, на думку Ізраїлю, базується керівництво ХАМАС, були розкидані листівки з попередженням громадян евакуюватися далі на південь до Рафаха.

Жодна гуманітарна допомога, включаючи пальне, не була допущена до Гази в п’ятницю, заявив глава Управління ООН у справах палестинських біженців (БАПОР). Товариство Червоного Півмісяця Палестини повідомило, що ізраїльські війська повідомили організаціям, які працюють на контрольно-пропускному пункті Рафах, що в’їзд вантажівок з гуманітарною допомогою заборонено «до подальшого розпорядження».

Речник Білого дому з національної безпеки Джон Кірбі, посилаючись на повідомлення з Ізраїлю, заявив, що Ізраїль погодився відновити пропуск вантажівок за наполяганням США. Але він сказав, що поставки вантажівок, ймовірно, скоротяться до десятків на день, а не до сотень вантажівок, які щодня потрапляли в Газу під час паузи в боях.

Родини заручників, які утримуються в Газі, заявили, що налякані за безпеку своїх близьких після припинення вогню. Родичі деяких із решти 126 ізраїльських заручників сказали, що вони борються з почуттям радості за тих, кого звільнили, одночасно переживаючи за своїх близьких, які залишилися.

В ООН заявили, що глибоко шкодують про відновлення бойових дій у секторі Газа, назвавши ситуацію «катастрофічною». В свою чергу, Ізраїль заявив, що не буде продовжувати візу для високопосадовця ООН, який допомагає наглядати за гуманітарною допомогою для сектора Газа та окупованого Західного берега. Міністерство закордонних справ Ізраїлю минулого місяця звинуватило Лінн Гастінгс, заступника спеціального координатора ООН з мирного процесу на Близькому Сході та гуманітарного координатора ООН на окупованій палестинській території, у тому, що вона не була неупередженою та об’єктивною.

Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак назвав зрив перемир’я «глибоким розчаруванням» і знову закликав до «тривалих гуманітарних пауз» у Газі під час переговорів із президентом Ізраїлю та лідерами Єгипту, Катару та Йорданії.

Адміністрація Байдена повідомила Ізраїль, що найближчими тижнями Вашингтон запровадить заборону на видачу віз ізраїльським екстремістським поселенцям, які беруть участь у насильстві проти палестинських мирних жителів на окупованому Західному березі Йордану, заявив високопоставлений чиновник Держдепартаменту, що є першою ознакою того, що США готові публічно дистанціюватися від деяких дій ізраїльського уряду.

Протестувальник з палестинським прапором самоспалився в п’ятницю біля ізраїльського консульства в американському місті Атланта, штат Джорджія, поранивши охоронця, який намагався втрутитися, повідомила влада. Повідомляється, що протестувальник перебуває у важкому стані.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: зрив перемир’я, стала відома кількість жертв теракту в Єрусалимі, заява Блінкена

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *