Війна в Ізраїлі: Макрон попередив про “війну на десятиліття”, Остін закликав захистити цивільне населення

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху пообіцяв, що Армія оборони Ізраїлю продовжить наступ на Газу посиленими силами, доки вони не досягнуть повного знищення ХАМАС
Війська Армії оборони Ізраїлю, які діють у секторі Газа. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», у Дубаї французький лідер Еммануель Макрон попередив, що спроба знищити ХАМАС ризикує розв’язати війну на десятиліття. «Я думаю, що ми знаходимося на тому етапі, коли ізраїльській владі доведеться більш точно визначити свою мету та бажаний кінцевий результат», — сказав він у кулуарах форуму COP28.

Велика Британія оголосила, що здійснюватиме спостереження над східним Середземномор’ям, у тому числі в повітряному просторі над Ізраїлем і Газою «на підтримку діяльності з порятунку заручників». У заяві, опублікованій у суботу, уряд Великої Британії сказав: «Літак спостереження не буде озброєний, не матиме бойової ролі, і йому буде призначено виключно визначення місцезнаходження заручників. Лише інформація, що стосується порятунку заручників, буде передана до відповідних органів, відповідальних за порятунок заручників».

Міністерство закордонних справ Катару оголосило, що два літаки Збройних сил Катару доставили допомогу палестинцям у Газу в суботу. Два літаки перевозили 62 тонни допомоги, що складалася з продуктів харчування та обладнання для притулку. Суботня доставка з Катару збільшила загальну кількість літаків допомоги, надісланих до Гази з Катару, до 35.

Міністр оборони США Ллойд Остін закликав Ізраїль захистити цивільне населення в суботу, оскільки Ізраїль посилює свої атаки в Газі, в результаті яких за останні два місяці загинули понад 15 200 палестинців. Виступаючи на Форумі національної оборони імені Рейгана в Каліфорнії, Остін сказав: «Центр тяжіння в такому бою – це цивільне населення. І якщо ви заженете їх в обійми ворога, ви заміните тактичну перемогу стратегічною поразкою».

За даними UNRWA, головного агентства ООН для палестинських біженців, у Газі є близько 50 000 вагітних жінок, понад 180 щодня народжують. «Післяпологовий догляд продовжується в притулках, але умови зовсім не підходять для новонароджених», — заявили в агентстві.

Заступник голови ХАМАС Салех аль-Арурі заявив у суботу Al Jazeera, що обмін заручниками з Ізраїлем більше не відбуватиметься, доки в Газі не буде припинення вогню, повідомляє Reuters. За словами Арурі, заручниками, яких все ще утримує ХАМАС, були ізраїльські солдати та цивільні чоловіки, які раніше служили в ізраїльській армії.

Віце-президент США Камала Гарріс заявила в суботу, що за жодних обставин Сполучені Штати не дозволять примусове переселення палестинців із Гази чи Західного берега, облогу Гази чи перекроювання кордонів Гази.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: поновлення наземної операції, плани наступного етапу війни, буферна зона в Газі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *