У 2022 році виручка найбільших виробників зброї скоротилася, незважаючи на війну в Україні

Сумарний виторг 100 найбільших виробників зброї у 2022 році склав 597 мільярдів доларів, що у реальному обчисленні на 3,5% менше, ніж у 2021 році
Незважаючи на збільшення попиту через війну в Україні, виробники не змогли наростити обсяги виробництва. Фото - Lockheed Martin

Про це йдеться у доповіді Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI), повідомляє «Kreschatic».

Зниження загальної виручки, зазначають автори доповіді, зумовлене головним чином скороченням доходів американських виробників зброї — до рейтингу увійшли 42 американські компанії, 32 з них зафіксували зменшення виручки. Усього на компанії з США довелося трохи більше половини від загального обсягу доходів. У 2022 році вони заробили 302 мільярди, що на 7,9% менше, ніж роком раніше.

У той же час SIPRI зазначає, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну та геополітична напруженість у всьому світі сприяли різкому збільшенню попиту на озброєння та військову техніку у 2022 році. Однак американські та європейські компанії, незважаючи на отримання нових замовлень, не змогли суттєво наростити виробничі потужності через дефіцит робочої сили, зростаючі витрати та перебої в ланцюжках поставок, що виникли під час пандемії коронавірусу та посилилися на тлі війни в Україні.

Крім цього, багато країн робили нові замовлення наприкінці минулого року, у зв’язку з чим вони поки що не встигли позначитися на доходах західних фірм зброї. За словами директора програми військових витрат та виробництва озброєнь SIPRI Люсі Беро-Сюдро, ці замовлення позначаться на доходах компаній у 2023 році та в наступні періоди.

При цьому, як зазначається в доповіді, у 2022 році доходи компаній з країн Азії, Океанії та Близького Сходу значно зросли, оскільки місцеві виробники продемонстрували здатність реагувати на попит, що збільшився, у більш короткі терміни.

Також SIPRI включив до топ-100 найбільших виробників зброї російські «Ростех» та Об’єднану суднобудівну корпорацію. За даними інституту, сукупні доходи цих компаній у 2022 році скоротилися на 12% – до 20,8 мільярда доларів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що через війну в Ізраїлі поставки снарядів з США в Україну скоротились більш ніж на 30%

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *