Війна в Ізраїлі: розширення наземної операції, ліквідація командира ХАМАС, удар США по іракським бойовикам

Ізраїльські військові заявили, що розширюють свою наземну операцію проти ХАМАС «в усьому секторі Газа», що є найяскравішим свідченням того, що сухопутний наступ на півдні країни почався
Війська Армії оборони Ізраїлю, які діють у секторі Газа 4 грудня 2023 року. Фото - Israel Defense Forces

«Наші сили стикаються віч-на-віч з терористами і вбивають їх», — сказав прес-секретар контр-адмірал Даніель Хагарі журналістам у Тель-Авіві.

Як повідомляє «Kreschatic», ХАМАС заявив, що його бойовики зіткнулися з ізраїльськими військами приблизно за 2 км від південного міста Хан-Юніс, куди багато людей втекли раніше під час конфлікту за наказом Ізраїлю.

Зараз Ізраїль наказав цивільним особам евакуювати деякі райони в місті та поблизу нього, а палестинці заявили в неділю, що вони чули танкову стрілянину, і побоювалися, що починається новий наземний наступ.

Гуманітарна агенція ООН (OCHA) заявила, що близько 1,8 мільйона людей – приблизно 75% населення Гази – є внутрішньо переміщеними особами, порівняно з попередньою цифрою в 1,7 мільйона. «Однак отримати точний підрахунок складно», — йдеться в повідомленні.

Катар вимагає «негайного, всебічного та неупередженого міжнародного розслідування» того, що його прем’єр-міністр назвав ізраїльськими злочинами в Газі, повідомляє Al Jazeera. Шейх Мохаммед ібн Абдулрахман аль-Тані також заявив, що Катар продовжить свої зусилля щодо сприяння новому перемир’ю та досягненню постійного припинення вогню в обложеному анклаві, додає Al Jazeera.

Збройні сили Ізраїлю стверджували, що знайшли близько 800 шахт, що ведуть до тунелів і бункерів ХАМАС, відколи ЦАХАЛ розпочав свою наземну операцію в Газі 27 жовтня. Вони знищили більше половини з них.

ЦАХАЛ також заявив, що вбив командира ХАМАС Хайтама Хуваджарі під час авіаудару. У ньому сказано, що Хуваджарі, лідер батальйону Шаті, відповідальний за «численні терористичні акти» проти Ізраїлю і під його командуванням «терористи ХАМАС здійснили рейди на територію Ізраїлю 7 жовтня».

Ізраїльська армія повідомила про 17 ракетних залпів із сектору Газа в бік Ізраїлю в неділю, додавши, що більшість з них були перехоплені та завдано лише незначних матеріальних збитків. Ізраїль заявив, що двоє його солдатів загинули в бою, вперше після закінчення тижневого перемир’я в п’ятницю.

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан закликав Ізраїль поважати міжнародні правила ведення війни і заявив, що прискорює розслідування насильства ізраїльських поселенців проти палестинців на окупованому Західному березі.

Ліванське бойове угруповання “Хезболла” заявило, що завдало ударів по позиціях Ізраїлю поблизу лівано-ізраїльського кордону. Вісім солдатів і троє мирних жителів були поранені внаслідок обстрілу “Хезболли” в районі Бейт-Гілель, повідомляє армійське радіо Ізраїлю. Армія оборони Ізраїлю заявила, що її артилерія вразила джерела вогню з боку Лівану, а її винищувачі вдарили по інших об’єктах Хезболли.

В результаті авіаудару США було вбито п’ятьох іракських бойовиків поблизу міста Кіркук на півночі країни, коли вони готувалися запустити вибухові снаряди по силам США в країні, повідомили агентству Reuters три джерела в іракських службах безпеки, ідентифікувавши їх як членів ополчення, яке підтримує Іран. Військовий чиновник США підтвердив «удар самооборони по безпосередній загрозі», спрямований на базу безпілотників поблизу Кіркука в неділю вдень.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: Макрон попередив про “війну на десятиліття”, Остін закликав захистити цивільне населення

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *