Азербайджан заявив, що Вірменія може спровокувати нову війну

Президент Азербайджану Ільхам Алієв у середу застеріг Францію та Індію від надання Вірменії зброї, яку вони вважають загрозою, заявивши, що такі поставки можуть спровокувати нову війну в регіоні
Азербайджан і Вірменія вели кілька війн через Нагірний Карабах, нещодавно Вірменія підписала контракти на поставки озброєння з Францією та Індією. Фото - apa.az

Як повідомляє «Kreschatic», з посиланням на Bloomberg, Алієв на конференції в Баку сказав, що Азербайджан «буде змушений відреагувати, щоб захистити свій народ», якщо Вірменія почне отримувати «серйозні установки» від Франції та Індії, додавши, що він уже заздалегідь попередив «всіх».

Вимога азербайджанського лідера надійшла через три місяці після того, як його війська розпочали блискавичний наступ, щоб відновити повний контроль над Нагірним Карабахом, територією, контрольованою вірменами з моменту розпаду Радянського Союзу три десятиліття тому. Алієв підтвердив, що Азербайджан не має наміру вторгатися у Вірменію.

Вірменія є членом очолюваного Росією військового блоку, де розташована єдина російська військова база на Південному Кавказі.

Але після невдачі в Нагірному Карабасі Вірменія шукала підтримки деінде, беручи до уваги війну Росії в Україні. В останні місяці уряд в Єревані підписав контракти з Францією та Індією на купівлю зброї, включаючи системи протиповітряної оборони та бронетехніку.

США та Європейський Союз засудили вересневий наступ Азербайджану, який спровокував втечу 100 000 вірменського населення регіону.

Помічник держсекретаря США Джеймс О’Брайен відвідав Баку в середу, щоб провести переговори з Алієвим щодо мирної угоди з Вірменією. Алієв сказав, що йому потрібні «тверді гарантії», що, підбадьорена новими поставками зброї, Вірменія не буде прагнути відвоювати Нагірний Карабах у майбутньому.

Багатий на енергетичну сировину Азербайджан, який купує зброю в таких країнах, як Туреччина, Ізраїль і Росія, вів кілька воєн з Вірменією через гірський регіон, який міжнародно визнаний частиною Азербайджану, але в якому більшість населення складали етнічні вірмени.

Вірменські війська відібрали у Азербайджану Нагірний Карабах і сім прилеглих районів у війні, яка почалася в 1991 році. Азербайджан, союзник Туреччини та Ізраїлю, раніше повернув собі більшу частину території протягом шести тижнів боїв у 2020 році.

Раніше О’Браєн заявив, що Вашингтон «дуже уважно» стежить за переміщенням військ на предмет виявлення будь-яких ознак наміру Азербайджану вторгнутися до Вірменії, щоб створити транзитний коридор до її ексклаву Нахічевань. Дипломат сказав, що «не буде жодних шансів на звичайні справи» з урядом у Баку, доки не буде досягнуто прогресу з Вірменією щодо мирної угоди.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в світі назріває чергова війна: Венесуела готується до анексії Гаяни

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *