Війна в Ізраїлі: загроза голоду в Газі, звільнені заручники вимагають відставки Нетаньяху, ЦАХАЛ вибачається

Серед загиблих у результаті ізраїльських авіаударів у вівторок, коли ізраїльські військові повідомили про свій «найінтенсивніший день з початку наземної операції», були десятки людей, які переховувалися в будинках у місті Дейр-ель-Балах у центральній Газі
На знімку, зробленому з півдня Ізраїлю біля кордону із сектором Газа 6 грудня 2023 року, видно зруйновані будівлі в Газі. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», головний представник ООН з питань допомоги заявив, що ізраїльська військова кампанія на півдні Гази була такою ж руйнівною, як і на півночі, створюючи «апокаліптичні» умови та припиняючи будь-яку можливість значущих гуманітарних операцій. «Сьогодні ми говоримо: досить. Це має припинитися», – сказав Мартін Гріффітс в інтерв’ю Guardian, додавши, що невелика кількість допомоги, яка була дозволена в Газу, більше не може бути розподілена.

Ізраїльські сили повідомили про найінтенсивніший день бойових дій у Газі з початку наземної атаки майже шість тижнів тому. Сили оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявили у вівторок, що вони здійснили атаку на «серце» табору біженців Джабалія на півночі Гази, і що десантники та військово-морські командос здійснили рейд на штаб-квартиру загальної безпеки ХАМАС. Також повідомлялося про важкі бої в Шуджаїї, ще одному оплоті ХАМАС на півночі.

Всесвітня продовольча програма (ВПП) попередила у вівторок, що в Газі посилюється «катастрофічна криза голоду». «Лише тривалий мир може покласти край стражданням і запобігти загрозливій гуманітарній катастрофі в Газі», — йдеться в заяві із закликом до гуманітарного припинення вогню.

ООН почула звіти про сексуальне насильство під час атак ХАМАС 7 жовтня, під час зустрічі, де доповідачі також атакували активістів прав жінок і офіційних осіб ООН за те, що вони не роблять більше для розслідування чи засудження цих злочинів. Джо Байден також говорив про «жахливі» повідомлення про сексуальне насильство з боку ХАМАС 7 жовтня, закликаючи: «Світ не може просто дивитися вбік від того, що відбувається».

Нещодавно звільнені заручники та родичі ізраїльтян, які все ще утримуються ХАМАСом у Газі, протистояли Біньяміну Нетаньяху на гнівній зустрічі, на якій деякі з присутніх, як повідомляється, закликали прем’єр-міністра Ізраїлю піти у відставку. За останніми підрахунками, ХАМАС все ще утримує в Газі 138 ізраїльтян та інших громадян. Під час тижневого режиму припинення вогню, який закінчився в п’ятницю, 105 мирних жителів були звільнені з полону ХАМАС в Газі – в тому числі 81 ізраїльтянин, 23 громадянина Таїланду і один філіппінець – в обмін на звільнення 240 палестинських жінок і неповнолітніх, які утримувалися в ізраїльських в’язницях.

Державний департамент США оголосив, що заборонить видачу віз ізраїльським екстремістським поселенцям, які беруть участь у насильстві проти палестинських мирних жителів на окупованому Західному березі. Обмеження стосуватимуться тих, хто вчинив акти насильства або вчинив інші дії, які обмежують доступ цивільних осіб до основних послуг і предметів першої необхідності, а також можуть стосуватися членів сімей цих осіб, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Цей крок стався лише через місяць після того, як Ізраїль отримав дозвіл на участь у програмі безвізового режиму США. Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант заявив, що лише ізраїльські військові, сили безпеки та поліція мають право застосовувати насильство.

Ізраїльські військові (ЦАХАЛ) принесли рідкісні вибачення після того, як у вівторок під час удару ЦАХАЛ був убитий ліванський солдат і ще троє отримали поранення, заявивши, що ціллю були бойовики Хезболли на північному кордоні з Ліваном.

Представник ХАМАСу заявив, що не буде жодних переговорів або обміну утримуваними, доки ізраїльська атака на сектор Газа не припиниться. Виступаючи перед журналістами в Бейруті у вівторок, Усама Хамдан також сказав, що прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху несе «відповідальність» за життя ізраїльських заручників у Газі, додавши, що його справжньою метою є «знищення палестинського народу».

Ріші Сунак висловив своє «розчарування» з приводу зриву паузи у бойових діях у Газі під час розмови з Біньяміном Нетаньяху у вівторок, повідомляє Даунінг-стріт. Обидва лідери також обговорили термінові зусилля, щоб забезпечити безпечне звільнення всіх заручників, що залишилися, і дозволити будь-яким британським громадянам, які залишилися в Газі, виїхати.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: нова фаза наземної операції, причини зриву перемир`я, в Газі зник будь-який зв`язок

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *