Експорт Китаю в листопаді зріс вперше за 7 місяців, в той час як імпорт впав

Експорт Китаю зріс на 0,5% порівняно з роком раніше до 291,9 мільярда доларів, що є ознакою того, що попит на китайську сировину і продукцію, можливо, зростає після місяців спаду. Але імпорт впав на 0,6% до 223,5 млрд доларів після того, як у жовтні він зріс на 3%
Згідно з митними даними, опублікованими в четвер, експорт Китаю зріс у листопаді, вперше з квітня, тоді як імпорт впав. Фото - Xinhua News Agency

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на AP, цього року Китай бореться з млявою зовнішньою торгівлею на тлі слабкого глобального попиту та зупинки його відновлення, незважаючи на відновлення країни після скасування жорсткого контролю COVID-19 наприкінці минулого року.

Активне сальдо торгового балансу в розмірі 68,4 мільярда доларів зросло на 21% порівняно з 56,5 мільярда доларів у жовтні.

Деякі економісти висловили сумніви, що зростання, спричинене головним чином експортом транспортних засобів і кораблів, триватиме довго.

Заглядаючи вперед, стійкість експорту навряд чи триватиме. Нещодавнє зростання принаймні частково підживлюється тим, що експортери знижують ціни, щоб отримати частку ринку

– написав у замітці Zichun Huang, китайський економіст з Capital Economics, описуючи зниження цін як «нестійке».

Без продовження зниження цін експорт навряд чи зможе протистояти уповільненню зростання серед основних торговельних партнерів Китаю, яке, як ми очікуємо, продовжиться в першій половині наступного року

– вважає Хуан.

Цього року скоротилася китайська торгівля з Японією, країнами Південно-Східної Азії, Європейським Союзом і США.

Попит на китайський експорт був слабким після того, як Федеральна резервна система та центральні банки Європи та Азії почали підвищувати процентні ставки минулого року, щоб знизити інфляцію, яка досягла максимуму за кілька десятиліть.

Сектор нерухомості Китаю залишається гальмом для економіки, продажі падають, а забудовники намагаються погасити величезні борги.

Центральний банк пом’якшив правила запозичень і знизив іпотечні ставки для тих, хто вперше купує житло, водночас забезпечивши деякі податкові пільги для малого бізнесу. Наприкінці минулого місяця влада оголосила про плани випустити облігації на 1 трильйон юанів (330 мільярдів доларів) для інфраструктурних проектів і запобігання стихійним лихам, занурюючись у дефіцит, щоб спробувати підштовхнути економіку до зростання.

Дані були опубліковані в четвер під час зустрічі президента Сі Цзіньпіна з лідерами ЄС. Очікується, що лідери ЄС обговорять великий дефіцит регіональної торгівлі з Китаєм та інші питання, включаючи зміну клімату та російсько-українську війну.

Експорт до ЄС впав на 11% порівняно з роком раніше до 38,3 мільярда доларів у листопаді. Імпорт знизився на 1% до 23,2 мільярда доларів.

Глава ЄС Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС терпітиме хронічний дисбаланс у торгівлі з Китаєм.

Пекін відповів, що для ЄС немає сенсу стримувати експорт чутливих технологій, намагаючись збільшити експорт до Китаю. Обмеження експорту чутливих технологій є давнім предметом суперечок між Пекіном і США та іншими західними країнами.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що в Китаї сплеск нової «таємничої» пневмонії: ВООЗ підозрює владу в приховуванні масштабів епідемії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *