Війна в Ізраїлі: США заблокували резолюцію ООН щодо припинення вогню, Єврокомісія виділяє кошти палестинському народу

Правозахисні групи засудили США за блокування резолюції Ради Безпеки ООН, що закликає до припинення вогню в Газі, а Human Rights Watch заявила, що США ризикують бути «співучасником у військових злочинах», продовжуючи надавати Ізраїлю зброю та дипломатичне прикриття
Сполучені Штати наклали вето на проект резолюції Ради Безпеки, яка вимагала б негайного гуманітарного припинення вогню в Газі та негайного та безумовного звільнення всіх заручників. Фото - twitter.com/UN_News_Centre

Як повідомляє «Kreschatic», у п’ятницю США знехтували закликами своїх арабських союзників і генерального секретаря ООН підтримати негайне гуманітарне припинення вогню в Газі, натомість наклавши вето на резолюцію. Голосування в раді з 15 членів було 13-1, Великобританія утрималася. Тим часом адміністрація Байдена, як повідомляється, звернулася до Конгресу з проханням схвалити продаж 45 000 снарядів для ізраїльських танків Merkava, які будуть використовуватися в його наступі в Газі.

Посол Палестини в ООН Ріяд Мансур назвав рішення США заблокувати резолюцію «поворотним моментом в історії». У різкому зверненні до Ради Безпеки після голосування Мансур сказав, що результати голосування були «сумними» і «катастрофічними», попередивши, що продовження війни в Газі «означає продовження скоєння звірств, втрату нових невинних життів, більше руйнувань».

Посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан подякував США та Джо Байдену за накладення вето на проект резолюції Ради безпеки. Опублікувавши публікацію в соціальних мережах, Ердан похвалив президента США за те, що він «твердо стоїть на нашому боці» і демонструє «лідерство та цінності».

ХАМАС засудив вето США в Раді безпеки ООН, назвавши його «неетичним і негуманним». «Перешкоджання США резолюції про припинення вогню є прямою участю окупантів у вбивстві наших людей і вчиненні нових масових вбивств і етнічних чисток», — сказав Еззат Ель-Решик, член політичного бюро групи.

Глава головного агентства ООН у Газі (БАПОР) заявив, що це була «найчорніша година» в історії організації. Філіп Лаццаріні сказав, що агентство «ледь» працює в Газі, і що його співробітники (принаймні 130 з яких були вбиті) «беруть своїх дітей на роботу, щоб вони знали, що вони в безпеці або можуть померти разом». «Ми тримаємося на кінчиках пальців», — сказав він.

Європейська комісія оголосила, що надасть 125 мільйонів євро гуманітарної допомоги палестинському народу в 2024 році. Кошти підуть на підтримку гуманітарних організацій, які працюють як у Газі, так і на окупованому Західному березі річки Йордан, повідомила комісія в заява в п’ятницю.

Під час війни Ізраїлю з ХАМАС було вбито більше журналістів, ніж під час будь-якого іншого конфлікту за понад 30 років, заявила провідна організація, що представляє журналістів у всьому світі. У своєму щорічному підрахунку смертей працівників ЗМІ Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила, що цього року було вбито 94 журналісти, а ще майже 400 були ув’язнені.

Біньямін Нетаньяху відкинув зауваження прем’єр-міністра Палестинської автономії (ПА) про те, що ХАМАС може бути молодшим партнером в управлінні Газою після війни. Прем’єр-міністр влади Мохаммад Штайєх заявив в інтерв’ю, що ПА працює з офіційними особами США над планом управління Газою після закінчення поточного конфлікту. “Палестинська влада – це не рішення”, – відповів прем’єр-міністр Ізраїлю.

Понад десяток держав-членів Всесвітньої організації охорони здоров’я в п’ятницю подали проект резолюції, яка закликала Ізраїль поважати свої зобов’язання згідно з міжнародним правом щодо захисту гуманітарних працівників у Газі. Крім того, ООН заявила ввечері в четвер, що лише 14 із 36 лікарень у секторі Газа функціонують хоча б якимось чином.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: нове перемир`я під питанням, Байден поговорив з Нетаньяху, безпілотники США шукають заручників у Газі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *