Війна в Ізраїлі: ХАМАС погрожує вбити заручників, Нетаньяху поговорив з Путіним, ЄС може заморозити кошти терористів

Представник ХАМАСу пригрозив у неділю, що жоден заручник не покине Газу живим, якщо не буде виконано їх вимоги щодо звільнення в'язнів
Ізраїльські війська в секторі Газа 11 грудня 2023 року. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», Генеральна асамблея ООН, до складу якої входять 193 країни-члени, ймовірно, у вівторок проголосує за проект резолюції, що закликає до негайного гуманітарного припинення вогню у триваючій війні між Ізраїлем і Сектором Газа, повідомляє агентство Reuters з посиланням на повідомлення дипломатів у неділю. Потенційне голосування відбудеться після того, як США наклали вето на резолюцію Ради безпеки ООН під керівництвом ОАЕ, яка закликала до припинення вогню в Газі в п’ятницю.

Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Ізраїль зробити більше для захисту палестинських мирних жителів у війні з ХАМАС. Через два дні після того, як Сполучені Штати наклали вето на запропоновану ООН вимогу про негайне гуманітарне припинення вогню, Блінкен сказав CNN, що Ізраїль повинен приділити «особливу увагу» захисту цивільних осіб Гази та забезпеченню того, щоб гуманітарна допомога могла дістатися тим, хто її потребує.

Продовжуються посередницькі зусилля для забезпечення нового припинення вогню в Газі та звільнення нових заручників, утримуваних ХАМАС, незважаючи на триваючі ізраїльські бомбардування, які «звужують вікно» для успішного результату, заявив у неділю прем’єр-міністр Катару. «Наші зусилля як держави Катар разом із нашими партнерами продовжуються. Ми не збираємося здаватися», – сказав шейх Мухаммед бін Абдулрахман аль-Тані на Форумі в Досі, додавши, що «продовження бомбардувань лише звужує для нас це вікно».

Ізраїль в понеділок завдав ударів по місту Хан-Юніс, повідомив кореспондент AFP, а палестинські бойовики “Ісламського джихаду” заявили, що підірвали будинок, де ізраїльські солдати шукали шахту тунелю. Ізраїльська армія повідомила про ракетний обстріл із Гази по Ізраїлю в понеділок і повідомила, що в неділю велися запеклі бої навколо міста Газа та Хан-Юніса.

Підтримка адміністрацією Байдена війни Ізраїлю в Газі потрапила під посилену перевірку після того, як вона в обхід Конгресу постачала танкові снаряди, і повідомлялося, що вона не проводить постійних оцінок того, чи вчиняє Ізраїль можливі військові злочини.

Ізраїльський прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху в неділю розмовляв з президентом Росії Володимиром Путіним і висловив невдоволення «антиізраїльською позицією», яку займають представники Москви в ООН та інших місцях, йдеться в заяві Ізраїлю.

Міністри закордонних справ Європейського Союзу в понеділок розглянуть можливість фінансового придушення ХАМАС і заборони на поїздки для ізраїльських поселенців, відповідальних за насильство на Західному березі, повідомляє Reuters. Міністри розглядатимуть дискусійний документ від дипломатичної служби ЄС, який окреслює широкий спектр можливих наступних кроків. Європейський Союз уже вніс ХАМАС до списку терористичних організацій, що означає, що будь-які кошти чи активи, які він має в ЄС, мають бути заморожені.

Біньямін Нетаньяху закликав ХАМАС скласти зброю і «негайно здатися». У зверненні в неділю, про яке повідомляє Agence France-Presse, ізраїльський прем’єр-міністр сказав: «Війна все ще триває, але це початок кінця ХАМАС. Я кажу терористам ХАМАСу: все скінчено. Не вмирайте за [Ях’ю] Сінвара. Здавайтеся зараз», – маючи на увазі керівника ХАМАС в Газі.

Ізраїль завдав авіаударів поблизу столиці Сирії Дамаска пізно ввечері в неділю, повідомляє сирійське державне інформаційне агентство SANA. Ізраїльська армія відмовилася коментувати інцидент, але окремо повідомила, що ввечері в неділю з боку Лівану було здійснено вогонь по півночі Ізраїлю.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: нові рейди ЦАХАЛ, екстрена поставка снарядів з США, чергова атака на територію ЛІвана

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *