В Болгарії демонтують один з найвідоміших пам’ятників радянській армії: з Москви вже лунають погрози

Болгарія в середу почала демонтаж пам’ятника армії Радянського Союзу, який домінував на горизонті столиці Софії протягом майже 70 років і вважався символом впливу Росії в країні
Болгарія демонтує пам'ятник радянській армії, який домінував на горизонті Софії з 1954 року. Фото - bloomberg.com

Як повідомляє «Kreschatic», пам’ятник був споруджений у 1954 році на честь 10-ї річниці входу радянських військ до Болгарії, яка була союзником нацистської Німеччини у Другій світовій війні. Їхній прихід у 1944 році ознаменував початок 45 років жорсткого комуністичного правління.

Після краху комунізму в 1989 році місцева рада Софії проголосувала за демонтаж пам’ятника, але наступні уряди ухилялися від останнього кроку.

У середу, як пише Bloomberg, після багатьох років бурхливих дебатів, робітники почали демонтувати 45-метрову установку, видаляючи фігури у верхній частині, на яких було зображено радянського солдата з автоматичною гвинтівкою, жінку з дитиною та робітника.

Вяра Тодева, регіональний губернатор Софії, сказала, що протягом 70 років пам’ятник не реставрували, а на фігурах з’явилися серйозні тріщини. За її словами, демонтаж пам’ятника займе щонайменше місяць, а фігури, ймовірно, будуть доставлені до Музею соціалістичного мистецтва в Софії.

В останні роки пам’ятник став осередком глибоких розбіжностей між проросійськими та прозахідними групами в болгарському суспільстві. Його часто покривали фарбами невідомі художники, останнім часом синьо-жовтими кольорами українського прапора.

Для того, щоб охороняти територію навколо пам’ятника та запобігти можливим сутичкам між прихильниками та противниками його демонтажу, було організовано посилену присутність поліції.

Соціалісти та інші промосковські групи в парламенті, які люто виступають проти демонтажу пам’ятника, заявили, що прагнутимуть організувати референдум щодо його долі. За їх словами, «подібні антифашистські пам’ятники стоять недоторканими в багатьох містах Європи».

Вони отримали потужну підтримку з боку Москви, де речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що демонтаж погіршить відносини з Болгарією.

Ми розцінюємо руйнування пам’ятника нашому спільному минулому як черговий ворожий крок офіційної Софії, який погіршує і без того тупикову ситуацію у двосторонніх відносинах. Болгарія знову обирає неправильний бік історії

– заявила вона.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в центрі столиці нарешті демонтують пам`ятник Щорсу

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *