Війна в Ізраїлі: ухвалення резолюції ООН, затоплення тунелів ХАМАС, небезпека для цивільних судів в Червоному морі

Ізраїль зіткнувся зі зростаючою дипломатичною ізоляцією через війну після голосування в Організації Об’єднаних Націй, яке вимагало негайного гуманітарного припинення вогню в Газі, а президент США Джо Байден сказав своєму давньому союзнику, що його «невибіркове» бомбардування мирних жителів шкодить його міжнародній підтримці
Палестинці проходять повз уламки на місці ізраїльських ударів по будинках у Хан-Юнісі. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», резолюція Генеральної Асамблеї ООН про припинення вогню була прийнята переважною більшістю: 153 члени проголосували “за”, 10 – включаючи Ізраїль і США – проголосували проти і 23 утрималися.

Результат – підкреслення посилення консенсусу в усьому світі щодо необхідності зупинити війну – стався після того, як ізраїльські війська завдали ударів по всій території Гази. Міністерство охорони здоров’я ХАМАСу повідомило про щонайменше 50 убитих.

Лідери Канади, Австралії та Нової Зеландії закликали до припинення вогню, зазначивши у спільній заяві: «Ціною перемоги над ХАМАС не можуть бути безперервні страждання всіх мирних палестинців».

За словами жителів, ізраїльські танки обстріляли у вівторок центр Хан-Юніса, головного міста на півдні Гази. Ізраїльські авіаудари вбили 11 палестинців, у тому числі двох дітей, повідомили представники охорони здоров’я. Далі на південь у Рафаху, що межує з Єгиптом, у результаті ударів загинули 22 людини, включаючи дітей, повідомили чиновники.

Високопоставлений представник єменських хуситів попередив вантажні судна в Червоному морі уникати подорожей до Ізраїлю та окупованих територій після того, як угруповання, яке підтримує Іран, заявило про атаку на комерційний танкер раніше того ж дня.

Президент США Джо Байден відмовився прямо відповідати на запитання щодо повідомлень про те, що Ізраїль закачує морську воду в тунельний комплекс Хамасу в Газі, посилаючись лише на твердження про те, що в районах мішені немає заручників. Посилаючись на неназваних офіційних осіб США, Wall Street Journal повідомила, що Ізраїль нещодавно почав закачувати морську воду в тунелі в процесі, який, імовірно, триватиме тижні. Відповідаючи у Вашингтоні на запитання про звіти, Байден сказав у вівторок: «Що стосується затоплення тунелів. Я не в бібліотеці – ну, [є] твердження, що… в жодному з цих тунелів немає заручників. Але я цього точно не знаю».

Байден розмовлятиме в середу з сім’ями американців, які були взяті в заручники ХАМАСом 7 жовтня. Це його перша особиста зустріч з родинами, повідомляє Reuters з посиланням на офіційного представника Білого дому.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: ракетна атака Ємену на комерційне судно, білій фосфор в ізраїльських бомбах, чергові резолюції ООН

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *