Війна в Ізраїлі: ракетна атака Ємену на комерційне судно, білій фосфор в ізраїльських бомбах, чергові резолюції ООН

У вівторок Генеральна асамблея ООН має проголосувати за необов’язкову резолюцію з вимогою «негайного гуманітарного припинення вогню» в секторі Газа – заклик, який паралізована Рада безпеки досі не змогла зробити
Ізраїльська військова машина проїжджає повз клуби диму вдалині на кордоні з сектором Газа. Фото - AFP

Як повідомляє «Kreschatic», Ізраїль продовжив бомбардування Гази, де у вівторок точилися запеклі бої. ХАМАС стверджує, що зіткнення відбулися в центральній частині Гази, а свідки повідомляють про смертельні удари Ізраїлю на півдні території. Агентство AFP повідомляє, що удари в понеділок були націлені на головне південне місто Гази Хан-Юніс, яке зараз є центром бойових дій, а також Рафах, місто на кордоні з Єгиптом, де десятки тисяч людей шукають притулку.

Ізраїль заявив, що відкриє два додаткові контрольно-пропускні пункти для перевірки поставок допомоги перед тим, як відправити їх на територію Палестини через ворота Рафах. Ізраїль наголосив у понеділок, що нові прямі пункти пропуску відкриватися не будуть, але пункти пропуску Ніцана та Керем-Шалом будуть використовуватися для проведення перевірок перед відправленням вантажівок через Рафах, повідомляє Agence France-Presse.

Управління ООН з координації гуманітарних питань (Ocha) у своєму щоденному оновленні наголошує на поширенні інфекційних захворювань у Газі, оскільки війна триває. «Через переповненість і погані санітарні умови в притулках БАПОР на півдні країни спостерігалося значне зростання деяких інфекційних захворювань і станів, таких як діарея, гострі респіраторні інфекції, шкірні інфекції та проблеми, пов’язані з гігієною, наприклад воші».

Крилата ракета наземного базування, запущена з контрольованого хуситами Ємену, вразила комерційний танкер, спричинивши пожежу та пошкодження, але без втрат, повідомили Reuters двоє представників оборони США. Хусити, які стоять на боці Ірану, бере участь у конфлікті Ізраїлю та Гази, який поширився на Близький Схід після початку війни 7 жовтня, атакуючи судна на життєво важливих судноплавних шляхах і стріляючи безпілотниками і ракетами по самому Ізраїлю.

Президент США Джо Байден організував прийом з нагоди Хануки в Білому домі в понеділок увечері, пообіцявши продовжувати підтримувати Ізраїль у його війні з ХАМАС, водночас заявивши, що «сплеск антисемітизму» по всьому світу викликає «нудоту». Reuters повідомляє, що у своїй промові Байден натякнув на складні стосунки, які він має з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, припустивши, що Нетаньяху перебуває у «важкій ситуації» і що обидва мали певну частку розбіжностей протягом багатьох років і зараз.

Білий дім заявив, що «стурбований» повідомленнями про те, що ізраїльські військові використовують бомби з білим фосфором проти цілей у Лівані. На ранковому брифінгу Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки, сказав, що використання сильнозапалювальної речовини може бути легально використано для димової завіси для приховування військових операцій, але США вимагатимуть від Ізраїлю роз’яснень щодо того, як обробляються запаси і як вони використовуються.

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант дав невизначену відповідь, коли на його брифінгу в понеділок запитали про повідомлення про те, що країна використовувала білий фосфор у військових атаках. За його словами, армія оборони Ізраїлю діє «відповідно до міжнародного права».

Читайте також: Війна в Ізраїлі: ХАМАС погрожує вбити заручників, Нетаньяху поговорив з Путіним, ЄС може заморозити кошти терористів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *