В ЄС пропало більше 200 мільйонів доз вакцин від COVID-19 вартістю близько 4 мільярдів євро

Країни ЄС не використали щонайменше 215 мільйонів доз вакцин від коронавірусу, закуплених на піку пандемії
У Євросоюзі не використали щонайменше 215 мільйонів доз вакцин від COVID-19, на їх закупівлю витратили 4 мільярди євро. Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Politico, на закупівлю цих вакцин, за підрахунками видання, було витрачено щонайменше 4 мільярди євро.

Йдеться про приблизну оцінку, наголошують автори статті, оскільки дані про невикористані вакцини під час підготовки статті надали лише 15 країн ЄС, ще по чотирьох державах — членах Євросоюзу, необхідну інформацію вдалося знайти у відкритих джерелах. Крім того, зазначає Politico, закупівельні ціни вакцини не розкривалися.

Швидше за все, пише видання, невикористаних доз вакцин, які або вже списані, або утилізовані найближчим часом, набагато більше.

У середньому, за розрахунками Politico, країнами ЄС пропало по 0,7 дози вакцини на кожного жителя (для Естонії цей показник дорівнює 1,1, для Ірландії — 0,16).

Частина вакцин, уже поставлених виробниками та оплачених покупцям, виявилася незатребуваною через те, що вони виявилися мало ефективними проти нових варіантів коронавірусу, зазначають автори статті.

Politico нагадує, що контракт із одним із найбільших виробників вакцин від коронавірусу — компанією Pfizer — укладено країнами ЄС до 2027 року. На Польщу та Угорщину, які відмовилися закуповувати вакцини, Pfizer вже подала до суду.

Також раніше ми писали про сплеск нової «таємничої» пневмонії в Китаї: ВООЗ підозрює владу в приховуванні масштабів епідемії

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *