Війна в Ізраїлі: знайдено найбільший тунель ХАМАС, США стурбовані ситуацією в Червоному морі, хакери паралізували АЗС в Ірані

Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй у понеділок проголосує за нову резолюцію, яка закликає до «термінового та стійкого припинення бойових дій» у Газі, оскільки Вашингтон демонструє зростаюче невдоволення щодо Ізраїлю, свого ключового союзника
Солдат стоїть біля входу у великий тунель ХАМАС, знайдений поблизу прикордонного переходу Ерез на півночі сектора Газа. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», голосування відбудеться через кілька днів після того, як США заблокували попередню резолюцію Ради безпеки, яка закликала до «гуманітарного припинення вогню» на палестинській території.

Ізраїльська армія заявила, що знайшла найбільший тунель ХАМАС у Секторі Гази, лише за кілька сотень метрів від ключового переходу на кордоні. Його розмір був таким, що невеликі транспортні засоби могли б пересуватися в ньому, повідомив фотограф AFP, який отримав до нього доступ. За словами військових, підземний хід був частиною ширшої розгалуженої мережі, яка простягалася більш ніж на 4 км і знаходилася в межах 400 метрів від прикордонного переходу Ерез. За словами ізраїльських військових, будівництво тунелю коштувало мільйони доларів і зайняло роки.

Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй може вже в понеділок проголосувати за пропозицію вимагати від Ізраїлю та ХАМАСу дозволити доступ допомоги до Гази – наземними, морськими та повітряними шляхами – і встановити моніторинг ООН за доставкою гуманітарної допомоги. Дипломати заявили, що доля проекту резолюції Ради безпеки залежить від остаточних переговорів між союзником Ізраїлю США, які мають право вето в Раді, та Об’єднаними Арабськими Еміратами, які підготували текст.

Хакерська група, раніше пов’язана з Ізраїлем, стверджує, що паралізувала АЗС по всьому Ірану в результаті кібератаки. Група, відома як «Gonjeshke Darande», каже, що вивела з ладу «більшість газових насосів по всьому Ірану». «Ця кібератака стала відповіддю на агресію Ісламської Республіки та її проксі в регіоні», — йдеться в заявах перською та англійською мовами. «Хаменеї, гра з вогнем має ціну».

Інформаційне агентство Reuters цитує іранські державні ЗМІ, які повідомляють, що низка автозаправних станцій у Тегерані припинили роботу, але причина невідома.

Сирійська армія заявила, що збила кілька ракет, які були запущені з Голанських висот і були націлені на сільську місцевість навколо столиці, в результаті чого двоє солдатів були поранені, йдеться в заяві армії в неділю.

Директор ізраїльської розвідки Моссад зустрівся з прем’єр-міністром Катару для переговорів про відновлення непрямих переговорів про звільнення заручників, повідомляє CNN з посиланням на дипломатичні джерела. Джерела заявили, що зустріч у п’ятницю між Девідом Барні та шейхом Мухаммедом бін Абдулрахманом бін Джассімом аль-Тані була позитивною. Агентство Reuters цитує два джерела в єгипетських службах безпеки, які заявили, що Ізраїль і ХАМАС готові відновити угоду, яка передбачає припинення вогню та звільнення заручників, хоча розбіжності щодо деталей залишаються. Вони сказали, що ХАМАС наполягає на складанні списку заручників, які мають бути звільнені в односторонньому порядку, і вимагає від Ізраїлю відвести свої сили за заздалегідь визначені лінії.

Колишній міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес попередив Ізраїль, що він ризикує підірвати правову основу своїх дій у секторі Газа, посилюючи міжнародний тиск через ескалацію конфлікту. Пишучи для британського Telegraph, чиновник застеріг від «вбивчої люті» і сказав, що «початковий законний авторитет Ізраїлю щодо самооборони підривається його власними діями».

США мають оголосити про створення розширених сил морської охорони за участю арабських держав для боротьби з дедалі частішими нападами хуситів, які здійснюються з портів Ємену на комерційні суда у Червоному морі. Міністр оборони Ллойд Остін має оголосити про це під час свого візиту на Близький Схід. П’ять великих судноплавних компаній припинили рух своїх кораблів у Червоному морі після нападів, здійснених хуситами на знак протесту проти спроб Ізраїлю ліквідувати ХАМАС у Газі.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: нові переговори про звільнення заручників, заклики до «стійкого» припинення вогню

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *