В списку Cisco, HP, IBM, Ericsson та Nokia: як мікрочіпи для систем озброєння та дронів потрапляють до Росії

Російські компанії після запровадження західних обмежень стали закуповувати телекомунікаційне обладнання та мікрочіпи для систем озброєння та дронів через мережу посередників у Китаї, а також у Марокко та Туреччині, які зайняли нейтральну позицію щодо війни в Україні
Заборонене санкціями західне обладнання везуть до Росії через порти Марокко та Туреччини. Фото - ukr.net

Як повідомляє «Kreschatic», про це пише в своєму розслідуванні The New York Times, що вивчила витоки електронної пошти російських чиновників, торгові документи та записи розмов співробітників комерційних компаній із РФ.

Ці документи, зазначає видання, дають «рідкісну нагоду побачити гонку, в якій російські торговці впевнено йдуть на крок попереду спроб США відрізати їх від закупівель».

З документів, зокрема, випливає, що частину обладнання, що підпадає під санкції, закупленого в інших країнах, включаючи Китай, везуть через Марокко. У порту Танжер-Мед, яким керує держава, заборонене до ввезення обладнання та компоненти, у тому числі продукція Cisco, HP, Juniper, Ericsson та Nokia, перевантажується з судна на судно – цей процес називається перевалкою, а потім доставляється до Росії. Такий самий торговий шлях проходить і через Туреччину, яка, як нагадує NYT, входить до НАТО.

У листах, вивчених NYT, російські торгові чиновники уточнюють, коли і як перевантажуватимуться товари, де можна ремонтувати судна, що ходять під російським прапором, і розповідають про те, що турецькі порти приймають оплату в рублях.

Устаткування і компоненти, що підпадають під санкції, пише видання, відкрито продаються в російських спеціалізованих інтернет-магазинах, включаючи Nag, OCS Distribution, 3Logic Distribution і 4Telecom.

Зокрема, за даними The New York Times, з початку війни майданчик Nag через посередників закупив американську високотехнологічну продукцію на суму близько 100 мільйонів доларів, а з Китаю за 2023 рік імпортував товарів на 150 мільйонів доларів. Для закупівель доступні, зокрема, технології для відеоспостереження та цензури.

Мікросхема
Мікросхема Texas Instruments, датована 1988 роком, на друкованій платі, знайдена всередині російської ракети 9M727, яку збили українські військові. Фото – Reuters

Описану The New York Times схему закупівель використала, зокрема, російська телекомкомпанія Convex. Купивши обладнання передачі даних на сайті Nag, інженери Convex, як випливає з листування, почали встановлювати його в управлінні ФСБ в Єкатеринбурзі.

При цьому, пише видання, на російський ринок надходить стільки забороненого до ввезення обладнання та компонентів, що покупці навіть мають вибір. Так, випливає з листування, співробітники Convex обговорювали закупівлю в іншого постачальника – «дешевше, ніж у Nag».

Cisco відмовилася від коментарів У Ericsson, Nokia, Juniper та IBM заявили, що товари імпортувалися до Росії без узгодження з ними. Представники OCS Distribution оголосили, що торговий майданчик «не продає продукти, порушуючи міжнародні санкції та обмеження». Інші згадані у статті компанії, включаючи Convex, на запити журналістів не відповіли.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Росія не сумнівається, що санкції Заходу триватимуть багато років

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *