Сі Цзіньпін розповів про «міцну стійкість» співпраці з Росією і пообіцяв розширяти торгівельні зв`язки

Голова Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з прем’єр-міністром Росії Михайлом Мішустіним пообіцяв «розширити» зв’язки з Москвою, оскільки обидві сторони продовжують поглиблювати відносини
Теплі стосунки Китаю та Росії не відповідають очікуванням США та Європи. Фото - РИА

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, китайський лідер сказав, що «міцна стійкість» їхньої співпраці була продемонстрована тим, що минулого місяця двостороння торгівля досягла своєї річної мети в 200 мільярдів доларів, повідомляє державне центральне телебачення Китаю.

Збереження та розвиток китайсько-російських відносин є стратегічним вибором, зробленим обома сторонами на основі фундаментальних інтересів двох народів

– сказав Сі під час зустрічі в середу в Пекіні.

Те, що Китай продовжує підтримувати Росію після вторгнення Путіна в Україну, стало предметом суперечок із США та європейськими країнами. Західні уряди тиснули на Сі, щоб той не підтримував Москву у військових діях.

Ця кампанія мало зробила для стримування дипломатичних зв`язків. Цього тижня Мішустін здійснює свій другий візит до Китаю у 2023 році, тоді як Сі зустрічався з Путіним і в Москві, і в Пекіні цього року.

мішустін і сі
Фото – РИА

Торгівля між двома країнами різко зросла після того, як Захід запровадив санкції проти Росії через її війну. Китайські експортери автомобілів, наприклад, користуються тим, що іноземні фірми залишають російський ринок, і в той же час Китай купує більше енергоносіїв та товарів у свого північного сусіда.

Мішустін заявив у вівторок у Пекіні, що дві країни майже повністю припинили використання долара для оплати таких операцій. За даними державного ЗМІ ТАСС, понад 90% торгівлі відбувається в юанях або рублях.

Юань набирає популярності як бажана валюта для розрахунків за торгівлю товарами серед партнерів Китаю. Згідно з оцінками Bloomberg Economics, частка торговельних розрахунків у юанях підскочила з 15% наприкінці 2021 року до 27% станом на вересень 2023 року, причому Росія, ймовірно, є найбільшим вкладником.

Сі також сказав Мішустіну, що економіка Китаю є стійкою, має потужний потенціал, а її довгострокові позитивні фундаментальні показники залишаються незмінними. Мішустін зазначив, що Росія задоволена зростанням зв’язків і готова до розширення співпраці, повідомляє CCTV.

Також під час зустрічі Мішустіна з прем’єр-міністром Китаю Лі Цяном у вівторок обидві країни домовилися розширювати сільськогосподарську співпрацю та спільно захищати енергетичну безпеку.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Байден і Сі відмовились брати участь у віртуальному саміті G-20, де виступив Путін

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *