Війна в Ізраїлі: ООН прийняла резолюцію про надання допомоги Газі, Єврокомісія ухвалила пакет допомоги Палестині

Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй підтримала резолюцію, яка закликає до значного збільшення гуманітарної допомоги сектору Газа, але генеральний секретар ООН заявив, що те, як Ізраїль проводить там свою військову операцію, створює «великі перешкоди» для розподілу допомоги
Війська ЦАХАЛ діють у Секторі Газа. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», після декількох днів затримки Рада Безпеки ООН прийняла нову резолюцію щодо надання допомоги Газі 13 голосами «за», жодним голосом «проти» та 2 утрималися – США та Росія. Незважаючи на те, що вони утрималися, для Гази було ключовим те, що США не наклали вето і, отже, не заблокували резолюцію. Спочатку очікувалося, що голосування відбудеться в понеділок, але воно відкладалося день за днем, оскільки тривали переговори, щоб спробувати закріпити елементи для ухвалення резолюції, коли вона нарешті прийде на голосування.

Після голосування Антоніу Гутерріш заявив, що сподівається, що надання допомоги покращиться, «але гуманітарне припинення вогню є єдиним способом почати задовольняти відчайдушні потреби людей у Газі та покласти край їхньому триваючому кошмару». Глава ООН додав: «Як би складно це не здавалося сьогодні, рішення про дві держави – відповідно до резолюцій ООН, міжнародного права та попередніх угод – є єдиним шляхом до сталого миру».

Палестинська влада та ХАМАС по-різному відреагували на голосування в ООН. Міністерство закордонних справ Палестини, яке є частиною Палестинської адміністрації на Західному березі річки Йордан, назвало резолюцію «кроком у правильному напрямку» і заявило, що вона допоможе «припинити агресію, забезпечити надходження допомоги та захистити палестинський народ». Але ХАМАС, бойовики, які керують Газою, назвали резолюцію «недостатнім кроком» для задоволення потреб бідної території.

резолюція ООН
Голосування країн-членів під час голосування в Раді безпеки ООН у Нью-Йорку. Фото – timesofisrael.com

Європейська комісія заявила, що ухвалила пакет допомоги на 118 мільйонів євро для підтримки Палестинської влади. У п’ятницю Європейська комісія заявила, що ця допомога допоможе виплатити зарплати та пенсії державним службовцям на Західному березі, соціальні виплати вразливим сім’ям та оплату направлень до лікарень Східного Єрусалиму.

Представники охорони здоров’я Гази кажуть, що під час війни загинули понад 20 000 людей. Міністерство охорони здоров’я Гази, кероване ХАМАС, повідомило в п’ятницю, що воно задокументувало 20 057 смертей у боях. В повідомлені не розрізняється загибель учасників бойових дій і цивільних. Раніше повідомлялося, що приблизно дві третини загиблих були жінками або неповнолітніми.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: США виступають проти припинення вогню, Канада готова прийняти біженців, Газі загрожує голод

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *