Війна в Ізраїлі: США виступають проти припинення вогню, Канада готова прийняти біженців, Газі загрожує голод

США заявляють, що підтримають змінену резолюцію ООН, спрямовану на збільшення допомоги Газі
Клуби диму після ізраїльських ударів по місту Кфар-Кіла на півдні Лівану поблизу кордону з Ізраїлем, 21 грудня 2023 року. Фото - AFP

Як повідомляє «Kreschatic», посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, виступаючи в Раді безпеки в Нью-Йорку, сказала: «Я просто хочу поділитися з вами тим, що ми наполегливо і старанно працювали протягом останнього тижня з Еміратами, з іншими , з Єгиптом, щоб виробити резолюцію, яку ми зможемо підтримати. І зараз ми маємо цю резолюцію. Ми готові проголосувати за це. І це резолюція, яка надасть гуманітарну допомогу тим, хто її потребує».

Відомо, що голосування відкладено до п’ятниці. Інформаційне агентство Reuters повідомляє, що голосування було відкладено після того, як Росія (також має право вето в Раді Безпеки ООН) та деякі інші члени Ради поскаржилися під час закритих переговорів щодо поправок, внесених, щоб заспокоїти США, за словами дипломатів.

За словами дипломатів, США також обережно поставилися до посилання в проекті резолюції на припинення бойових дій. США та Ізраїль виступають проти припинення вогню, вважаючи, що це піде лише на користь ХАМАС. Натомість Вашингтон підтримує призупинення бойових дій, щоб захистити мирних жителів і звільнити заручників, захоплених ХАМАС. У проекті резолюції тепер є притуплені формулювання, згідно з якими Рада закликає до «термінових кроків, щоб негайно забезпечити безпечний і безперешкодний гуманітарний доступ, а також для створення умов для стійкого припинення бойових дій».

Всесвітня продовольча програма стверджує, що останній аналіз продовольчої безпеки для Гази показує, що все населення Гази переживає кризу або відчуває гостру продовольчу безпеку.

війна в Ізраїлі
Палестинці зібрались для отримання продовольчої допомоги в Рафах, сектор Газа. Фото – AP

Королева Йорданії Ранія Аль-Абдулла написала статтю про війну у Washington Post. У ньому вона каже: це стало однозначним гуманітарним кошмаром. З кожним днем межа прийнятного опускається до нових мінімумів, створюючи жахливий прецедент для цієї та інших війн.

Американський сенатор Берні Сандерс закликав США не надавати «ще 10 мільярдів доларів правому екстремістському уряду [Біньяміна] Нетаньяху для продовження війни проти палестинського народу». У зверненні до Сенату США Сандерс сказав: «Уряд Нетаньяху продовжує свій військовий підхід, який є аморальним і порушує міжнародне право».

Як повідомляє Associated Press, міністр імміграції Канади оголосив про тимчасові візи для людей, які проживають у Газі та мають канадських родичів. У заяві в четвер міністр імміграції Марк Міллер заявив, що, незважаючи на пропозицію тимчасових віз, Канада не може гарантувати безпечний виїзд із Гази.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: переговори про перемир`я зірвано, резолюцію ООН не прийнято, Макрон закликає не «зрівнювати Газу з землею»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *