Війна в Ізраїлі: переговори про перемир`я зірвано, резолюцію ООН не прийнято, Макрон закликає не «зрівнювати Газу з землею»

Перспективи угоди про обмін, яка передбачає звільнення більшої кількості заручників у Газі, залишаються невизначеними після того, як ХАМАС заявив, що не обговорюватиме нічого, крім повного припинення наступу Ізраїлю в Газі
Ізраїльські війська ведуть вуличні бої у секторі Газа 21 грудня 2023 року. Фото - Israel Defense Forces

Найвищий політичний лідер палестинського угруповання бойовиків Ісмаїл Ханія відвідав Єгипет у середу для переговорів з єгипетськими офіційними особами, які прагнуть стати посередником у новому перемир’ї, але зустріч завершилася «безрезультатно», повідомив ВВС палестинський чиновник.

Як повідомляє «Kreschatic», у Білому домі заявили, що переговори були «дуже серйозними… і ми сподіваємося, що вони кудись приведуть».

Але Тахер Аль-Ноно, медійний радник Ханії, сказав, що ХАМАС не бажає обговорювати звільнення нових ізраїльських заручників, доки Ізраїль не завершить свою військову кампанію в Газі та не збільшиться обсяг гуманітарної допомоги палестинським цивільним.

В той же час прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, здається, виключає припинення вогню, коли він пообіцяв у середу, що Ізраїль продовжить свою війну проти ХАМАС «до кінця».

Рада Безпеки ООН відклала голосування щодо припинення вогню в Газі до четверга, оскільки дипломати намагаються домовитися про мову проекту резолюції. Резолюцію ООН, розроблену Об’єднаними Арабськими Еміратами, кілька разів змінювали через повідомлення про розбіжності політики всередині адміністрації Байдена.

війна в Ізраїлі
Порожній зал Ради безпеки ООН у Нью-Йорку після того, як делегати відклали голосування щодо припинення вогню на ще один день. Фото – Reuters

Ізраїльські військові заявили, що виявили головний командний центр ХАМАС у центрі міста Газа, завдавши, як вони назвали, серйозного удару бойовикам. Як повідомили в середу, армія викрила центр великої підземної мережі, яку ХАМАС використовував для переміщення зброї, бойовиків і припасів по всьому сектору Газа.

Еммануель Макрон заявив, що мета Ізраїлю щодо боротьби з тероризмом не означає, що він повинен «зрівняти Газу з землею». Президент Франції закликав Ізраїль «припинити таку відповідь, тому що вона недоречна, оскільки всі життя варті однакової вартості, і ми їх захищаємо».

Політичні лідери ХАМАСу почали переговори з військовим крилом угруповання про те, як керувати Газою та Західним берегом Йордану після закінчення війни з Ізраїлем. «Ми хочемо, щоб війна закінчилася», — сказав Хусам Бадран, член політичного бюро ХАМАС у Катарі, Wall Street Journal на тлі загострення розбіжностей із військовою фракцією ХАМАС.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: сторони готові до нового перемир`я, наземна операція «розшириться на додаткові райони» Сектора Газа

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *