Війна в Ізраїлі: провал єгипетського мирного плану, розширення наземної операції, погрози Ірану та «лицемірна» ООН

Багато палестинців у секторі Газа виконали накази ізраїльської армії про евакуацію та шукали безпеки у визначених районах, але виявили, що на густонаселеній території залишилося мало місця
Сили ЦАХАЛу діють на узбережжі Сектора Газа. Фото - Israel Defense Forces

Керівник гуманітарної групи ООН у Газі Джемма Коннелл описала «людську шахівницю», на якій тисячі людей, які вже багато разів переміщувалися, знову втікають і не мають жодної гарантії, що будь-яке місце призначення буде безпечним.

Як повідомляє «Kreschatic», її коментарі прозвучали тоді, коли прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що наступ у Газі «не близький до завершення» і що «ми розширюємо боротьбу найближчими днями».

ХАМАС і союзний їм “Ісламський джихад” відхилили єгипетський план, який пропонував відмовитися від влади в секторі Газа в обмін на постійне припинення вогню, повідомили Reuters два джерела в єгипетських службах безпеки. Обидві групи, які вели окремі переговори з єгипетськими посередниками в Каїрі, відмовилися йти на будь-які поступки, крім можливого звільнення більшої кількості заручників, захоплених 7 жовтня.

Революційна гвардія Ірану (IRGC) каже, що Ізраїль «заплатить» за вбивство одного зі своїх командирів, повідомляє іранське державне телебачення. Раніше інформаційне агентство Tasnim і Reuters повідомили, що Сайєд Разі Мусаві був убитий під час авіаудару біля столиці Сирії Дамаска. Він був членом КВІР, відповідальним за координацію військового альянсу між Сирією та Іраном. КВІР описав Мусаві як бригадного генерала, який був одним із їхніх найстарших радників у Сирії. Ізраїльські військові відмовилися коментувати ці повідомлення.

Прем’єр-міністр Ізраїлю пообіцяв розширити операцію в Газі, заявивши, що війна «не близька до завершення» і займе багато часу. Біньямін Нетаньяху відкинув те, що він назвав неправдивими припущеннями ЗМІ про те, що його уряд може призупинити боротьбу проти ХАМАС. «Ми не зупиняємось. Ми продовжуємо боротьбу, і ми будемо активізувати бойові дії в найближчі дні, і бої триватимуть довго, і вони не близькі до завершення», – сказав він депутатам від своєї партії Лікуд, згідно із заявою. Окремо Нетаньяху заявив ізраїльському парламенту, що Ізраїлю не вдасться звільнити заручників, які залишилися в Газі, без військового тиску.

війна в Ізраїлі
Родичі заручників, яких ХАМАС утримує в Газі, тримають плакат із запитанням «А що, якби це був ваш батько» під час виступу прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху 25 грудня 2023 року. Фото – Департамент прес-секретаря Кнесету

Члени сімей заручників, захоплених ХАМАС, критикували Нетаньяху під час спеціального засідання парламенту. Вони кричали «немає часу» і «зараз, зараз, зараз», тримаючи плакати та таблички з іменами та фотографіями своїх рідних. Прем’єр-міністр заявив, що «потрясе кожне дерево і переверне кожен камінь, щоб повернути всіх викрадених».

Міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен звинуватив ООН у «лицемірстві» та наказав своєму міністерству не продовжувати в’їзну візу одному співробітнику ООН і відмовити у в’їзді іншому.

Папа Римський Франциск у своєму різдвяному посланні сказав, що ізраїльські удари в секторі Газа пожинають «жахливий урожай» невинних мирних жителів і закликав припинити військові операції. Понтифік закликав «вирішити безвихідну гуманітарну ситуацію шляхом надання гуманітарної допомоги», виступаючи перед тисячами людей, які зібралися в соборі Святого Петра у Ватикані.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: новий план припинення бойових дій, ЦАХАЛ поніс найбільші денні втрати з початку наземної операції

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *