Війна в Ізраїлі: Макрон вимагає припинення вогню, загострення ситуації на ліванському кордоні через обстріли Хезболли

Президент Франції Еммануель Макрон зажадав «тривалого припинення вогню» в Газі під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху, повідомили в його офісі, оскільки гуманітарна криза охоплює палестинську територію
Бронемашини ЦАХАЛу, розташовані всередині Сектора Газа. Фото - Israel Defense Forces

«Франція працюватиме найближчими днями у співпраці з Йорданією для проведення гуманітарних операцій у секторі Газа», — додали у заяві президента Франції.

Макрон, союзник Нетаньяху з початку війни, спровокованої безпрецедентною атакою ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, заявив ізраїльському прем’єр-міністру про свою «найглибшу стурбованість» загибеллю цивільних осіб і надзвичайною гуманітарною ситуацією в Газі.

Заклик стався, коли ізраїльські військові літаки продовжували завдавати ударів по центральній і південній частині Гази, включно з Хан-Юнісом, де 20 палестинців були вбиті під час удару біля лікарні Аль-Амаль, згідно з даними міністерства охорони здоров’я Гази.

Як повідомляє «Kreschatic», Ізраїль завдав потужних ударів по центральній і південній частині Гази вночі та в середу після того, як розширив свій наступ проти ХАМАС на інші райони, де військові сказали палестинцям шукати притулку на початку війни. Мешканці повідомили про потужне бомбардування побудованого табору біженців Бурейдж у центрі Гази, південного міста Хан-Юніс і південного міста Рафах, районів, де десятки тисяч шукали притулку, оскільки більша частина північної Гази була зруйнована. За словами представника міністерства охорони здоров’я Гази, в результаті ізраїльського удару загинуло 20 палестинців біля лікарні Аль-Амаль у місті Хан-Юніс на півдні Гази.

Макрон
Еммануель Макрон тисне руку прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху в Єрусалимі в жовтні. Фото – AP

Головнокомандуючий ізраїльськими військовими Герці Галеві заявив, що його війська перебувають «на дуже високому рівні готовності» на тлі ескалації атак Хезболли з Лівану. Міністр військового кабінету Ізраїлю Бенні Ганц окремо заявив, що ситуація на північному кордоні країни «вимагає змін», додавши, що час для дипломатії «закінчується». У середу вранці Хезболла заявила, що випустила 18 ракет по Ізраїлю з Лівану. ЦАХАЛ заявив, що перехопив деякі з ракет. Згідно з повідомленнями, у вівторок увечері під час ізраїльського авіаудару на півдні Лівану загинув боєць Хезболли, а також його брат, лівансько-австралійський громадянин, і його дружина.

Телекомунікаційні та інтернет-послуги поступово відновлюються в центральній і південній частині Гази, повідомив у середу палестинський постачальник телефонних послуг Paltel. Повідомляється, що у вівторок у телефонних та інтернет-сервісах стався «повний збій», що сталося «через триваючий наступ».

Ізраїль різко відреагував на коментарі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який порівняв Біньяміна Нетаньяху з Адольфом Гітлером. Виступаючи на церемонії нагородження в Анкарі, Ердоган сказав, що прем’єр-міністр Ізраїлю нічим не відрізняється від Гітлера, і порівняв атаки Ізраїлю на Газу з поводженням нацистів з євреями. Нетаньяху відповів, що турецький президент має бути останньою людиною, яка читатиме лекції Ізраїлю. Президент Ізраїлю Ісаак Герцог назвав слова Ердогана «глибоко образливими» для євреїв у всьому світі.

Згідно зі звітом, Біньямін Нетаньяху нібито відхилив прохання представників служби безпеки розпочати розробку планів контролю та управління сектором Газа після закінчення війни. Ізраїльські ЗМІ повідомляють, що від імені директорів Моссаду, агентства безпеки Shin Bet, начальника штабу Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) і міністерства оборони було передано численні прохання організувати зустріч з офісом прем’єр-міністра.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: армія готується до затяжної війни, нові атаки хуситів в Червоному морі, звинувачення в бік ООН

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *