Війна в Ізраїлі: ХАМАС обговорить з Єгиптом припинення вогню, ізраїльська авіація нанесла удар по Сирії

Делегація ХАМАС має відвідати Каїр у п’ятницю, щоб висловити свої «зауваження» щодо пропозиції Єгипту щодо припинення вогню, яке поклало б край війні в Газі, заявив офіційний представник ХАМАС
Солдати ЦАХАЛу діють у Секторі Газа. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», це сталося після того, як Єгипет заявив, що висунув рамкову пропозицію щодо припинення конфлікту, яка включає три етапи, що завершуються припиненням вогню, і заявив, що очікує відповіді на план.

ХАМАС «відкритий для будь-яких ідей або пропозицій щодо повного й остаточного припинення агресії проти нашого народу в секторі Газа», — заявив офіційний представник палестинського бойового угруповання. Усама Хамдан на прес-конференції в четвер заявив, що ХАМАС не зацікавлений у «частковому або тимчасовому припиненні агресії», додавши, що решта заручників, які утримуються в Газі, будуть звільнені лише після запровадження постійного припинення вогню.

Біньямін Нетаньяху скасував засідання військового кабінету, яке було заплановане на четвер увечері для обговорення плану Ізраїлю щодо Гази після закінчення війни з ХАМАС. Повідомляється, що прем’єр-міністр Ізраїлю відхилив прохання представників служби безпеки розробити плани контролю над Газою після закінчення війни з ХАМАС.

Основний фокус бойових дій у секторі Газа зараз зосереджений у центральних районах, звідки ізраїльські війська протягом останніх кількох днів віддавали наказ цивільним особам у міру наступу їхніх танків. Десятки тисяч людей, які тікали з величезних районів Нуссейрат, Бурейдж і Магазі, у четвер прямували на південь або захід до вже переповненого міста Дейр-ель-Балах на узбережжі Середземного моря, скупчуючись у нашвидкуруч побудованих таборах із імпровізованих наметів.

війна в Ізраїлі
Переміщені палестинці прибувають до тимчасового наметового табору в Рафаху, Сектор Газа, у четвер, 28 грудня 2023 р. Фото – AP

Міністерство оборони Сирії та державні ЗМІ повідомили, що в четвер ізраїльська авіація завдала ударів поблизу столиці Сирії Дамаска та на півдні країни. Згідно з джерелами, удари були націлені на базу протиповітряної оборони сирійської армії та радіолокаційну станцію в районі Тель-аль-Сан у провінції Свейда на південному заході Сирії.

Армія оборони Ізраїлю (DF) визнала, що «не виконала свою місію» після того, як її солдати помилково вбили трьох ізраїльських заручників у Газі на початку цього місяця. У звіті про остаточні висновки розслідування вбивства 15 грудня начальник штабу ЦАХАЛу Герці Галеві заявив, що вони «провалили місію порятунку викрадених» і що стрілянина «не відповідала ризику та ситуації».

Міністерство закордонних справ Ізраїлю повідомило, що Ізраїль дав попередній дозвіл Кіпру на створення морського коридору для доставки гуманітарної допомоги до Гази. Пропозиція, над якою працювали більше місяця, спрямована на доставку великої кількості допомоги палестинцям у Газі. Це сталося після того, як минулого тижня Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка закликає до «безпечної та безперешкодної доставки великомасштабної гуманітарної допомоги» до Гази.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: Макрон вимагає припинення вогню, загострення ситуації на ліванському кордоні через обстріли Хезболли

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *