Війна в Ізраїлі: Блінкен хоче запобігти «нескінченному циклу насильства», військові заявили про демонтаж об`єктів ХАМАС на півночі Гази

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з королем Абдаллою II і міністром закордонних справ Айманом Сафаді в Амані в неділю вранці в рамках дипломатичного турне, щоб запобігти поширенню війни Ізраїлю проти ХАМАС в інших частинах регіону
Війська ЦАХАЛу знаходять ракетні установки та ракети біля шахти тунелю в Бейт-Лахія на півночі Сектора Газа. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», позиція Блінкена полягає в тому, що необхідно попрацювати над детальними планами постконфліктного майбутнього території, але Йорданія та інші арабські країни наразі дуже критикували дії Ізраїлю та стверджували, що довгострокове планування неможливе, доки не буде негайного припинення вогню. Блінкен наполягає на тому, щоб Ізраїль скорегував свої військові операції, щоб зменшити жертви серед цивільного населення, одночасно збільшуючи кількість гуманітарної допомоги, що надходить до Гази.

Блінкен також оглянув склад Всесвітньої продовольчої програми в йорданській столиці, де вантажівки упаковують допомогою для доставки в Газу.

Після переговорів у суботу з лідерами Туреччини та Греції Блінкен заявив, що хоче запобігти «нескінченному циклу насильства» в рамках свого тижневого візиту, спрямованого на зниження напруженості в регіоні.

Блінкен і Сафаді
Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Йорданії Айман Сафаді під час зустрічі в Аммані, Йорданія, у неділю. Фото – Reuters

Ізраїльські військові сигналізували про те, що зменшують свою увагу на півночі Гази, заявивши, що завершили демонтаж там військової інфраструктури ХАМАС.

Контр-адмірал Даніель Хагарі, заявив у суботу ввечері, що його сили «продовжуватимуть поглиблювати досягнення» там, повідомляє AP, додавши, що вони посилять оборону вздовж паркану на кордоні Ізраїлю та Гази та зосередяться на центральній і південній частинах території.

Це відбувається в той момент, коли державний секретар США Ентоні Блінкен перебуває з офіційним візитом у регіоні. США неодноразово закликали Ізраїль згорнути свій повітряний і наземний наступ у Газі та зосередитися на більш цілеспрямованих атаках на лідерів ХАМАС, щоб запобігти шкоді палестинським мирним жителям.

Очікується, що Блінкен чинитиме тиск на Ізраїль, щоб той захистив цивільних осіб у Газі, коли прибуде в країну у вівторок. Останніми тижнями Ізраїль уже скорочував свої атаки на північ Гази та просувався на південь, де більшість із 2,3 мільйона палестинців Гази витісняються на менші території в результаті гуманітарної катастрофи, а ізраїльські авіаудари тривають.

Ізраїль заявив, що його літак обстріляв палестинських бойовиків, які напали на війська в місті Дженін, тоді як палестинське міністерство заявило, що цілью удару були люди, які зібралися на місці, а очевидці сказали, що напад стався під час відходу ізраїльських військ.

Також офіційне палестинське інформаційне агентство Wafa повідомило вранці в неділю, що в Дженіні відбувається велике розгортання ізраїльських сил.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: масований обстріл на Новий рік, офіційні особи обіцяють довготривалу війну

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *