Війна в Ізраїлі: Блінкен прибув в Тель-Авів, військові повідомили про знищення командирів Хезболли та ХАМАС

Державний секретар США Ентоні Блінкен перебуває в Тель-Авіві, де він проведе зустрічі, спрямовані на те, щоб переконати прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньяху зменшити інтенсивність бойових дій проти Гази та почати серйозні переговори щодо післявоєнного управління
Державний секретар США Ентоні Блінкен прибув до Тель-Авіва. Фото - Reuters

Як повідомляє «Kreschatic», тим часом ізраїльські офіційні особи скоріш за все скажуть Блінкену, що цивільним особам у Газі не дозволять повернутися на північ території, доки не буде звільнено більше заручників, утримуваних ХАМАСом, повідомляє Axios із посиланням на двох високопоставлених ізраїльських чиновників.

Блінкен, який прилетів увечері в понеділок із саудівського оазису Ал-Ула, останні два дні проводив переговори з арабськими лідерами. Він сказав, що виявив «явну зацікавленість регіону» в нормалізації відносин з Ізраїлем, але тільки якщо війна закінчиться і можна буде знайти чіткий шлях до палестинської державності.

У своїй четвертій поїздці на Близький Схід за три місяці Блінкен також намагається зупинити поширення конфлікту за межі Ізраїлю та Гази.

Єдина лікарня, що залишилася в центральній Газі, знаходиться на межі закриття через інтенсивні бої, які охопили цей район, заявив речник ООН. За словами очевидців, медики, пацієнти та переміщені особи тікали з лікарні Аль-Акса в Дейр-ель-Балах. Ізраїльські військові розкидали листівки, в яких райони навколо лікарні Аль-Акса в Дейр-ель-Балах називають «червоною зоною», повідомив Міжнародний комітет порятунку.

Виступ Джо Байдена в церкві Матері Емануель у Чарльстоні, штат Південна Кароліна, був перерваний пропалестинськими активістами, які закликали до припинення вогню в Газі. Коли протест розвіявся, Байден сказав: «Я наполегливо працював з ізраїльським урядом, щоб змусити їх скоротити атаки та вийти з Гази, і використовував для цього все, що міг».

війна в Ізраїлі
Солдати Армії оборони Ізраїлю видв центральному районі Гази Бурейдж, 8 січня 2024 р. Фото – Times of Israel

Ізраїль убив старшого військового командира елітного угруповання Хезболла Радван Віссама Хасана аль-Тавіла під час авіаудару на півдні Лівану приблизно за 6 км від кордону. Це сталося на тлі попереджень ліванських джерел безпеки про те, що вбивство може призвести до подальшої ескалації конфлікту між Ізраїлем і шиїтським збройним рухом.

Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) також заявила, що вбила бойовика ХАМАС, відповідального за ракетні обстріли Ізраїлю з Сирії. Хасан Хакаша був убитий ізраїльськими військами в Бейт Джинн в Сирії, йдеться в заяві ЦАХАЛ у понеділок.

Джерела повідомили агентству Reuters, що Ізраїль завдає безпрецедентної хвилі смертоносних ударів у Сирії по вантажівках, інфраструктурі та людям, залученим до постачання зброї Ірану його помічникам у регіоні. Джерела повідомили, що Ізраїль змінив стратегію після нападу бойовиків ХАМАС на ізраїльську територію 7 жовтня та подальших ізраїльських бомбардувань у Газі та Лівані.

Експерти ООН вимагають притягнення до відповідальності за сексуальне насильство, яке ймовірно здійснювали бойовики ХАМАС проти ізраїльських цивільних осіб під час атак 7 жовтня, заявивши, що все більше доказів зґвалтувань і каліцтва статевих органів вказують на можливі злочини проти людяності. Ізраїльська влада почала розслідування можливих сексуальних злочинів під час найбільш смертоносної атаки на Ізраїль в його історії.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: Блінкен продовжує тур по Близькому Сходу, Хезболла обстріляла ізраїльську авіабазу

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *