Війна в Ізраїлі: Нетаньяху розповів про майбутнє Гази, ООН прийняла нову резолюцію, загострення на кордоні з Ліваном

Рада Безпеки ООН проголосувала за резолюцію, розроблену США та Японією, яка вимагає припинити напади повстанців-хуситів на комерційні судна в Червоному морі
Ізраїльські солдати показують журналістам підземний тунель, де знайшли докази того, що терористи утримують заручників у Хан-Юнісі, Сектор Газа, 10 січня 2024 р. Фото - AP.

Рада проголосувала проти запропонованих Росією поправок, які б послабили резолюцію. Голосування пройшло 11 голосами «за», нуль заперечень і чотири утрималися, включаючи Росію, Китай і Алжир.

Як повідомляє «Kreschatic», голова Вищого революційного комітету хуситів Ємену Мохаммед Алі аль-Хуті відреагував на резолюцію ООН щодо судноплавства в Червоному морі. Аль-Хуті сказав у дописі на X, що те, що робили єменські збройні сили, відбувається в рамках законної оборони, і що будь-яка дія, з якою вони зіткнуться, матиме реакцію. Він також назвав резолюцію «політичною грою». «Ми закликаємо Раду Безпеки негайно звільнити 2,3 мільйона людей із ізраїльсько-американської облоги в Газі», — сказав він.

Державний секретар США Ентоні Блінкен засудив атаки на комерційне судно в Червоному морі як «безрозсудні та небезпечні» під час зустрічі з королем Бахрейну Хамадом бін Ісою Аль Халіфою в Манамі, передостанній зупинці близькосхідного туру дипломата. Раніше в середу він зустрівся з президентом Палестинської автономії Махмудом Аббасом на Західному березі річки Йордан, де вони обговорили «поточні зусилля з мінімізації шкоди цивільному населенню в Газі, прискорення доставки гуманітарної допомоги, припинення екстремістського насильства та роботи над незалежною палестинською державою».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху опублікував на X свої погляди на майбутнє Гази. Він каже: «Я хочу абсолютно прояснити кілька моментів: Ізраїль не має наміру назавжди окупувати Газу чи переміщувати її цивільне населення. Ізраїль бореться з терористами ХАМАС, а не з палестинським населенням, і ми робимо це у повній відповідності до міжнародного права». Ці коментарі надійшли в той момент, коли в четвер розпочнеться розгляд справи проти Ізраїлю в Міжнародному суді.

Праміла Паттен, спеціальний представник ООН з питань сексуального насильства, цього місяця відвідає Ізраїль, щоб розглянути звинувачення у зґвалтуваннях та інших сексуальних злочинах, скоєних бойовиками ХАМАС 7 жовтня та після цього. Міністерство закордонних справ Ізраїлю надало Паттен повноваження на розслідування, що дозволить їй спілкуватися з тими, хто вижив і зазнав зґвалтування або сексуального насильства. Її офіс представив візит як «місію зі збору інформації».

війна в Ізраїлі
Солдати, що діють у секторі Газа. Фото – Israel Defense Forces

Начальник штабу Армії оборони Ізраїлю заявив, що жодне село в Лівані не буде поза зоною досяжності військових після ескалації насильства між ізраїльськими силами та бойовим угрупуванням Хезболла, яке підтримується Іраном. Герці Галеві сказав солдатам у Газі, що їхні дії на обложеній палестинській території переконали його, що вони можуть перенести бій на ліванську територію, якщо це необхідно, повідомляє AFP.

Велика Британія попередила про серйозні наслідки після того, як військові кораблі США та Великої Британії були змушені відбивати атаку із 20 ракет, безпілотників і крилатих ракет хуситів, випущених по кораблям у Червоному морі. Американські та британські війська стверджують, що у вівторок збили 18 безпілотників і три ракети. Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив, що єменські атаки хуситів на кораблі в Червоному морі необхідно припинити, не спровокувавши нову війну.

Армія оборони Ізраїлю оголосила про загибель ще одного військовослужбовця Ізраїлю в секторі Газа, внаслідок чого загальна кількість жертв наземного наступу досягла 186. Ізраїльські військові заявили, що 1065 їхніх солдатів отримали поранення в секторі Газа.

Збройні сили Ізраїлю також заявили, що вони знову завдали удару по об’єктах терористів Хезболли на півдні Лівану.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: масований обстріл кораблів в Червоному морі, Блінкен закликає до співпраці з Палестиною

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *