Війна в Ізраїлі: масований обстріл кораблів в Червоному морі, Блінкен закликає до співпраці з Палестиною

Єменські хусити здійснили один із найбільших обстрілів із безпілотників і ракет по судам у Червоному морі, змусивши військово-морські сили США та Великобританії збити снаряди, повідомляють американські військові
Війська ЦАХАЛу діють у Газі 10 січня 2024 р. Фото - Israel Defense Forces

Повідомлень про руйнування чи постраждалих під час атаки з 18 безпілотниками та трьома ракетами не надходило, незважаючи на заплановане голосування в Раді Безпеки ООН пізніше в середу щодо потенційної вимоги припинити удари повстанців, які стверджують, що ці напади спрямовані на те, щоб зупинити війну Ізраїля проти ХАМАС в Газі.

Як повідомляє «Kreschatic», Ізраїль і Хезболла наблизилися до повномасштабної війни у вівторок, коли підтримувана Іраном ліванська бойова група запустила вибухові дрони на ключову ізраїльську командну базу, оголосивши напад частиною своєї відповіді на нещодавні вбивства ізраїльських високопоставлених осіб у Лівані. Хезболла заявила, що запустила кілька ударних безпілотних літальних апаратів на ізраїльську північну військову командну базу в Цфаті, вперше націлившись на це місце. Представник ізраїльської армії заявив, що втрат і руйнувань немає. Тимчасовий прем’єр-міністр Лівану Наджиб Мікаті заявив, що його країна відкрита до переговорів, але їй загрожують війною.

Державний секретар США Ентоні Блінкен відхилив звинувачення Південної Африки в геноциді проти Ізраїлю як «безпідставні», але заявив, що щоденні жертви війни проти мирного населення в Газі є «занадто великими». На прес-конференції в Тель-Авіві Блінкен закликав ізраїльських лідерів співпрацювати з поміркованими палестинськими лідерами, заявивши, що країни регіону інвестуватимуть у відновлення Гази лише за наявності «шляху до палестинської держави». Він сказав, що «кришталево ясно», що палестинці повинні мати можливість повернутися до своїх домівок, «як тільки дозволять умови».

війна в Ізраїлі
Фото – timesofisrael.com

Інтенсивні бої, обстріли та бомбардування з повітря тривали на півдні та в центрі Гази, коли Блінкен зустрівся з високопосадовцями в Ізраїлі під час регіонального туру, метою якого було досягнення консенсусу щодо майбутнього палестинської території та припинення ескалації війни на Близькому Сході. Представники США заявили, що Блінкен сказав прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху, що його сили повинні уникати завдання подальшої шкоди цивільному населенню в Газі.

Лідери Єгипту, Йорданії та Палестинської адміністрації, яка керує частинами окупованого Ізраїлем Західного берега, зустрінуться в середу, щоб обговорити війну в Газі та зростання насильства на Західному березі. Король Йорданії Абдалла II проведе зустріч з президентом Єгипту Абделем Фаттахом ас-Сіссі та президентом Палестини Махмудом Аббасом у місті Акаба на півдні Червоного моря, повідомив королівський двір Йорданії.

Найвищий політичний лідер ХАМАС Ісмаїл Ханія закликав мусульманські держави надати палестинським бойовикам зброю, заявивши, що війна угруповання з Ізраїлем є «не лише битвою палестинського народу». На конференції в Досі Ханія сказав, що Ізраїль «не досяг жодної зі своїх цілей» після майже 100 днів війни в Газі, і стверджував, що напади ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня «сталися після спроби маргіналізувати палестинську справу».

Міжнародний кримінальний суд підтвердив, що розслідує потенційні злочини проти журналістів після початку війни. За даними Комітету захисту журналістів, за останні три місяці було вбито щонайменше 79 журналістів і працівників ЗМІ, переважна більшість з яких палестинці.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: Блінкен прибув в Тель-Авів, військові повідомили про знищення командирів Хезболли та ХАМАС

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *