США завдали нового удару по Ємену: стали відомі об`єкти атаки і наслідки

Друга атака, яка, за словами військових США, була спрямована на військові радари, сталася через день після десятків американських і британських ударів по об’єктах підтримуваного Іраном угруповання
Літак Королівських ВПС Typhoon злітає на Кіпрі, щоб приєднатися до сил США для авіаударів у Ємені в четвер увечері. Фото - Міністерство оборони Великобританії

Як повідомляє «Kreschatic», перша атака викликала масові протести в столиці Ємену Сані, тоді як інші країни Близького Сходу висловили стурбованість тим, що це може посилити заворушення в регіоні. Десятки тисяч людей вийшли на вулиці Сани на знак протесту, а хусити погрожували помстою після вибухів у четвер. Військовий представник хуситів звинуватив «американо-британських ворогів» у здійсненні жорстокої агресії «в рамках підтримки продовження ізраїльських злочинів у Газі». За його словами, втручання «не залишиться без відповіді та безкарності». У четвер лідер хуситів Абдул-Малік аль-Хуті заявив, що вони відповідуть новими атаками на західне судноплавство, якщо Ємен зазнає удару. Міжнародно визнаний уряд Ємену заявив, що вважає хуситів «відповідальними за втягнення країни у військову конфронтацію».

Ємен
Демонстрація прихильників хуситів проти ударів Британії та США по Ємену в місті Сана, столиці країни, 12 січня 2024 року Фото – Reuters

У Пентагоні заявили, що пізніше хусити випустили протикорабельну балістичну ракету, але вона не вразила жодне судно.

Центральне командування також США заявило, що останній американський удар був спрямований на «послаблення здатності хуситів атакувати морські судна» в Червоному морі, одному з найбільш економічно важливих водних шляхів світу.

Повідомляється про п’ятьох загиблих і шістьох поранених в результаті повітряних і ракетних ударів США і Великої Британії по контрольованих хуситами районах Ємену пізно ввечері в четвер. Президент США Джо Байден назвав удари «успішними» та попередив, що США продовжать дії, якщо хусити продовжуватимуть «таку обурливу поведінку». В той же час, законодавці США критикують Байдена за те, що він не отримав схвалення Конгресу для атак.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав країни уникати ескалації в Червоному морі та попередив, що хусити повинні «негайно припинити всі такі напади» на міжнародне судноплавство. Напади були «неприйнятними, оскільки вони ставлять під загрозу безпеку глобальних ланцюгів поставок і мають негативний вплив на економічну та гуманітарну ситуацію в усьому світі», сказав він.

Країни Близького Сходу висловили побоювання щодо останньої регіональної ескалації після ударів США та Великобританії. Ліванське угруповання «Хезболла», яке підтримується Іраном, заявило, що «рішуче засуджує кричущу американсько-британську агресію» проти Ємену, який, за її словами, підтримує палестинський народ. Іран також поспішив засудити атаки і заявив, що США та Британія понесуть відповідальність за їх напад на безпеку регіону. Туреччина в свою чергу стверджує, що США та Великобританія мають намір перетворити Червоне море на «криваву баню».

Ціни на нафту досягли 80 доларів США за барель через зростання побоювань щодо економічного впливу порушення міжнародної торгівлі через Червоне море. Джо Байден сказав, що він «дуже стурбований» впливом єменських атак на ціни на нафту, припускаючи, що цей вплив є основною причиною, чому слід зупинити розширення конфлікту.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що Велика Британія повинна надіслати «сильний сигнал», що атаки хуситів у Червоному морі були неправильними і не могли здійснюватися «безкарно». Він сказав, що в понеділок зробить заяву перед депутатами щодо «обмежених і необхідних» військових ударів у Ємені.

Нагадаємо, раніше ми писали про перший ракетний удар США по хуситам в Ємені

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *