Війна в Ізраїлі: Нетаньяху виступив з неочікуваною заявою, Європарламент закликав до «постійного припинення вогню»

Нова хвиля насильства охопила Західний берег, із серією масштабних рейдів ізраїльських військових на значній частині окупованої території
Ізраїльські війська діють у Секторі Газа 19 січня 2024 року. Фото - Israel Defense Forces

Ізраїльські сили залишалися в Тулкаремі, на півночі Західного берега, другий день у четвер після того, як розпочали рейд на тамтешній табір біженців. Ізраїльські військові повідомили, що у четвер загинули вісім людей.

Як повідомляє «Kreschatic», прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив Білому дому, що він відкидає будь-які кроки щодо створення палестинської держави, коли Ізраїль завершить свій наступ на Газу, і що вся територія на захід від річки Йордан буде під контролем безпеки Ізраїлю. Його публічна заява в четвер стала його різким спростуванням зовнішньої політики США. Білий дім відповів, заявивши, що США продовжуватимуть працювати над дводержавним рішенням і що Ізраїль не може знову окупувати Газу після завершення війни.

Пакистан завдав ударів у відповідь проти бойовиків в Ірані у відповідь на напади Тегерана на об’єкти в межах кордонів Пакистану, що посилило побоювання подальшої нестабільності на Близькому Сході та в прилеглому регіоні. Десятеро людей з однієї сім’ї були вбиті під час нападів, у тому числі шестеро дітей, всі вони, як повідомляється, «не громадяни Ірану».

Діти в Газі страждають від «жахливих умов», а палестинська територія залишається найнебезпечнішим місцем у світі для дітей, каже заступник голови дитячого агентства ООН. Наприкінці триденного візиту до Гази Тед Чайбан сказав, що з часу його останнього візиту два місяці тому «ситуація перейшла від катастрофи до майже краху». Якщо приголомшливе погіршення умов продовжуватиметься, «ми можемо спостерігати смерть через невибірковий конфлікт, який ускладнюється смертями через хвороби та голод», сказав він.

У четвер не було жодної інформації про те, чи ліки, які потрапили в Газу в рамках угоди, укладеної за посередництва Франції та Катару, були розподілені десяткам заручників із хронічними захворюваннями, яких утримує ХАМАС. Катар підтвердив пізно ввечері в середу, що ліки потрапили до Гази, але поки неясно, чи були вони розповсюджені серед заручників, яких утримують у секретних місцях.

За даними міністерства закордонних справ Франції, у понеділок ЄС має намір ухвалити санкції проти ХАМАС, які будуть «націлені на окремих осіб і заборонять грошові перекази». Тим часом Європейський парламент проголосував за заклик до «постійного припинення вогню» в секторі Газа, але за умови, що всі ізраїльські заручники, які утримуються на території, будуть звільнені, а ХАМАС розформований. Резолюція від четверга, яка не має обов’язкової сили, не містила заклику до безумовного припинення вогню в Газі.

війна в Ізраїлі
Протестувальники на заблокованому шосе у Тель-Авіві закликають до негайного звільнення заручників, утримуваних у Газі, 18 січня 2024 року. Фото – timesofisrael.com

Мексика та Чилі звернулися до Міжнародного кримінального суду (ICC) з проханням розслідувати можливі злочини проти мирного населення в Газі. У своїй заяві міністерство закордонних справ Мексики заявило, що ця дія «зумовлена зростаючим занепокоєнням з приводу останньої ескалації насильства, особливо проти цивільних цілей». Будь-яке провадження МКС буде відокремлено від справи Південної Африки щодо звинувачення Ізраїлю в геноциді в Міжнародному суді ООН.

Активісти сирійської опозиції заявили, що під час авіаудару по південній частині Сирії вранці в четвер було вбито щонайменше дев’ять осіб. Ймовірно, це було здійснено військово-повітряними силами Йорданії, кажуть сирійські опозиційні активісти. Від Йорданії не було підтвердження щодо удару.

Ізраїль приєднався до сумнозвісної групи авторитарних держав з історією ув’язнення журналістів, затримуючи палестинських репортерів без суду з початку останньої війни в Газі. У звіті Комітету захисту журналістів, опублікованому в четвер, йдеться, що Ізраїль вперше фігурує в списку «найгірших тюремників журналістів», поставивши його в один ряд з Іраном.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: партія медикаментів для заручників і цивільних увійшла в Газу, військові заявили про високу ймовірність війни в Лівані

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *