Війна в Ізраїлі: між Байденом і Нетаньяху назріває конфлікт, Хезболла виступила з новими погрозами

Ізраїль продовжив атаки на півдні сектора Газа в суботу після того, як прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху та президент США Джо Байден обговорили свої розбіжності щодо післявоєнного майбутнього для палестинців, що свідчило про непорозуміння між двома союзниками
Катерина Ткач 1.5k 1 comment
Ізраїльські війська діють у Секторі Газа 20 січня 2024 року. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», Байден і Нетаньяху провели свою першу телефонну розмову майже за місяць, через день після того, як ізраїльський лідер знову заявив про свою відмову від будь-якої форми суверенітету Палестини.

Але після розмови в п’ятницю Байден сказав, що створення незалежної держави для палестинців не було неможливим, поки Нетаньяху все ще був на посаді, сказавши, що він говорив з прем’єр-міністром Ізраїлю про можливі рішення для створення такої держави, зазначивши, що не всі країни мають їхні власні війська.

«Я думаю, що є способи, як це може спрацювати», — сказав Байден.

Байден і Нетаньяху
У п’ятницю лідери США та Ізраїлю говорили про війну між Ізраїлем і Газою під час своєї першої телефонної розмови майже за місяць. Фото – timesofisrael.com

У міру просування ізраїльських військ на південь Гази авіаудари та ближні бої наближаються до районів, де знаходиться понад мільйон людей, які шукають притулку від руйнувань на решті території. Перспектива проведення великих операцій на території з таким щільним і вразливим населенням викликає «глибоке занепокоєння», кажуть представники гуманітарних організацій, які побоюються, що найбільший госпіталь Гази, що залишилася, доведеться закрити або евакуювати.

Центральне командування США заявило, що його сили завдали ударів по трьом протикорабельним ракетам хуситів, які були направлені на південну частину Червоного моря та були готові до запуску. США завдають ударів по об’єктах хуситів у Ємені, і цього тижня повернули підтримуване Іраном єменське угруповання до списку «терористичних» угруповань. У п’ятницю хусити заявили, що не мають наміру розширювати свої атаки на судноплавство в Червоному морі та навколо нього, окрім своїх заявлених цілей блокування Ізраїлю та помсти США та Британії за авіаудари.

Високопоставлений міністр ізраїльського військового кабінету заявив, що лише угода про припинення вогню може забезпечити звільнення ізраїльських заручників, утримуваних ХАМАСом у Газі, і що Ізраїль навряд чи досягне своєї мети «повної перемоги» над войовничим ісламістським угрупованням. Гаді Айзенкот, колишній начальник штабу Армії оборони Ізраїлю, розкритикував те, як Біньямін Нетаньяху керував кампанією проти ХАМАС і не взяв на себе відповідальність за невдачі, які призвели до кривавого нападу палестинських бойовиків на Ізраїль у жовтні.

Політичні та військові лідери Пакистану пішли на деескалацію напруженості з Іраном після обміну авіаударами по об’єктах бойовиків на території один одного. Міністр закордонних справ Пакистану Джаліл Аббас Джілані поговорив зі своїм іранським колегою Хоссейном Аміром-Абдоллахіаном, і вони погодилися, що «тісну координацію щодо боротьби з тероризмом та інших аспектів, що викликають взаємне занепокоєння, слід посилити», згідно з повідомленням міністерства закордонних справ Ісламабаду.

Другий лідер “Хезболли” застеріг Ізраїль від розширення конфлікту вздовж лівансько-ізраїльського кордону, де майже щодня точиться перестрілка між ізраїльською армією та бойовим угрупованням, яке підтримує Іран. Наїм Касем заявив у заяві в п’ятницю: «Якщо Ізраїль вирішить розширити свою агресію, він отримає у відповідь справжнього ляпаса». Будь-яке відновлення стабільності на кордоні залежатиме від «припинення агресії в Газі», додав він.

Провідні прогресивні та єврейські члени Конгресу розкритикували «беззастережну підтримку» США Ізраїлю після того, як Біньямін Нетаньяху прямо заявив, що він виступає проти палестинської держави після війни в Газі, і прямо відкинув американську політику. Тим часом 60 колег-демократів президента Джо Байдена підписали листа, в якому закликають його адміністрацію підтвердити, що США рішуче виступають проти «примусового та постійного переміщення» палестинців із Гази.

У понеділок міністри закордонних справ ЄС проведуть серію зустрічей з колегами з Ізраїлю, Палестинської автономії та ключових арабських країн щодо війни в Газі та перспектив майбутнього мирного врегулювання. Ізраїльський міністр закордонних справ Ізраїль Кац і його палестинський колега Ріяд аль-Малікі не зустрінуться один з одним.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель звинуватив ізраїльський уряд у фінансуванні ХАМАС у спробі послабити Палестинську автономію. Біньямін Нетаньяху спростував звинувачення своїх опонентів в Ізраїлі та деяких світових ЗМІ, які звинуватили його уряд у тому, що він витратив роки на активну підтримку ХАМАС, зокрема дозволивши Катару фінансувати Газу.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: Нетаньяху виступив з неочікуваною заявою, Європарламент закликав до «постійного припинення вогню»

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
1 Comment
  • ай моська,знать она сильна,коль лает на слона.фуфлогоны эта хезболла.пуйла пересосали.одни понты дешевые

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *