Війна в Ізраїлі: ракетні атаки на Близькому Сході підвищують ризик ескалації в Газі

Ракетні атаки в Сирії, Лівані, Іраку та Ємені в суботу різко привернули увагу до зростаючого ризику більш широкого регіонального конфлікту, де протистоятимуть Іран та його союзники проти Ізраїлю та Сполучених Штатів
Війська ЦАХАЛу, які діють у секторі Газа 21 січня 2024 р. Фото - Israel Defense Forces

Як повідомляє «Kreschatic», Іран заявив, що п’ятеро вартових революції були вбиті в результаті ракетного удару по будинку в Дамаску, в чому він звинуватив Ізраїль, а джерела в Лівані заявили, що в результаті ізраїльського удару там було вбито члена підтримуваної Іраном Хезболли.

Пізніше в суботу ракети, запущені підтримуваними Іраном бойовиками в Іраку, влучили в авіабазу Аль-Асад, повідомило Центральне командування США. Зазначається, що ряд американських військовослужбовців перевіряють на наявність черепно-мозкових травм, а один іракський військовослужбовець отримав поранення.

Сполучені Штати також заявили, що знищили ракету, яку підтримуване Іраном угруповання хуситів у Ємені націлило на Червоне море, назвавши це загрозою для судноплавства.

Конфлікт у Газі розпочався 7 жовтня, коли бойовики ХАМАС увірвалися на прикордонну оборону, щоб атакувати ізраїльські бази та міста, убивши понад 1200 людей і захопивши понад 200 заручників.

Ізраїль завдав ударів по цілях у секторі Газа в суботу, а його літаки скидали листівки на південний район Рафаха, закликаючи палестинців, які шукають там притулку, допомогти знайти заручників, утримуваних ХАМАС, повідомили жителі.

На тлі посилення регіональної напруженості президент Ірану Ібрагім Раїсі пообіцяв покарати Ізраїль за його удар по Сирії, назвавши це «злочинами», які не залишаться без відповіді, йдеться в заяві на іранському державному мовнику IRIB.

Трьох офіцерів Революційної гвардії, які вбили під час ізраїльського удару, описали в іранських державних ЗМІ почесними назвами, які використовувалися лише для генералів, припускаючи, що цілями були старші командири.

Від Ізраїлю, який зазвичай публічно не обговорює такі атаки, коментарів не було.

Протягом останніх трьох місяців Ізраїль також неодноразово завдавав ударів по іранських об’єктах у Сирії, тоді як підтримувані Іраном групи в Сирії та Іраку обстрілювали об’єкти США в цих країнах.

Окрім Гази, театром конфлікту з найширшими міжнародними резонансами було Червоне море, де хусити неодноразово обстрілювали кораблі, які, за їхніми словами, прямують до Ізраїлю або пов’язані з ним. Деякі компанії вже давно уникають ключового водного шляху.

Минулого тижня США та Великобританія завдали ударів по силам хуситів у Ємені.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії висловив стурбованість тим, що напруженість у Червоному морі через удари хуситів і контратаки США може вийти з-під контролю на Близькому Сході.

«Звичайно, ми дуже стурбовані», – сказав принц Фейсал бін Фархан CNN в інтерв’ю, яке вийде в ефір у неділю. «Ми перебуваємо в дуже складний і небезпечний час у регіоні, і тому ми закликаємо до деескалації».

Регіональні та іранські джерела кажуть, що Іран і Хезболла мають персонал у Ємені, який допомагає атакувати кораблі, хоча хусити це заперечують.

Ізраїльські військові заявили, що літаки завдали ударів по загонах бойовиків, які намагалися закласти вибухівку поблизу військ і обстріляти ракетами танки на півночі Гази, і заявили, що вони завдавали ударів по цілям по всій Газі.

заручники
Фото, опубліковане ЦАХАЛом 20 січня 2024 року, показує внутрішню частину тунелю ХАМАС у Хан-Юнісі на півдні Гази, де утримували заручників. Фото – Israel Defense Forces

Також у суботу ізраїльські військові заявили, що в кінці кілометрового мінованого тунелю в Газі солдати виявили тісні камери, де ХАМАС утримував близько 20 заручників. На момент виявлення заручників там не було.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: між Байденом і Нетаньяху назріває конфлікт, Хезболла виступила з новими погрозами

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *