Війна в Ізраїлі: тиск на Нетаньяху зростає, ООН заявила про «серцероздираючі та абсолютно неприйнятні» вбивства мирних жителів

Родичі та прихильники заручників, утримуваних ХАМАСом у Газі, знову зібралися біля будинку прем’єр-міністра Ізраїлю в Єрусалимі, поставивши намети та вимагаючи від уряду терміново укласти угоду щодо їх звільнення
Біля будинку Нетаньяху встановили намети на знак протесту. Фото - AP.

Як повідомляє «Kreschatic», протест відбувся в той момент, коли Біньямін Нетаньяху стикається зі зростаючим тиском через триваюче перебування заручників, але відкинув те, що було умовами войовничого угруповання для їх звільнення, включаючи припинення наступу Ізраїлю та залишення ХАМАС при владі.

Представник ХАМАСу сказав, що відмова Нетаньяху припинити наступ «означає відсутність шансів на повернення [ізраїльських] полонених», яких, за оцінками, налічується 130 осіб.

Тим часом міністри закордонних справ ЄС окремо зустрінуться зі своїми ізраїльськими та палестинськими колегами, а також з Єгиптом, Саудівською Аравією та Йорданією, у понеділок у серії зустрічей, щоб обговорити війну в Газі після того, як Нетаньяху відхилив заклики до післявоєнної палестинської державності.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель наполягав минулого тижня на тому, що єдиний спосіб досягти міцного миру в регіоні — це «нав’язати ззовні» рішення про дві держави.

Загалом 25 105 палестинців були вбиті та 62 681 отримали поранення в результаті ізраїльських ударів по Газі з 7 жовтня, повідомило в неділю міністерство охорони здоров’я Гази, кероване ХАМАС. Голова ООН Антоніу Гутерріш засудив Ізраїль за «серцероздираючі та абсолютно неприйнятні» вбивства палестинських мирних жителів у Газі, сказавши: «Військові операції Ізраїлю поширили масове знищення та вбили мирних жителів у безпрецедентному масштабі під час мого перебування на посаді генерального секретаря».

війна в Ізраїлі
Ізраїльські війська діють у Секторі Газа. Фото – Israel Defense Forces

Двох морських котиків ВМС США, які зникли безвісти під час операції із захоплення іранської зброї, що прямувала для єменських повстанців-хуситів, оголошено мертвими після 10-денних пошуків, повідомили американські військові. Центральне командування США раніше заявляло, що двоє морських піхотинців брали участь в операції 11 січня, під час якої елітний персонал спеціальних операцій піднявся на борт судна біля узбережжя Сомалі та вилучив компоненти ракет, виготовлені в Ірані.

Джерело, близьке до угруповання, повідомило, що в результаті ізраїльського удару в неділю на півдні Лівану був убитий бойовик Хезболли. За словами представника служби безпеки Лівану, внаслідок удару по автомобілі на півдні Лівану «загинув член групи охорони Хезболли», а старший командир, якого він захищав, «уник смерті». Командир перебував у транспортному засобі з трьома іншими людьми позаду збитого автомобіля, додав чиновник.

Товариство Червоного Півмісяця Палестини (PRCS) отримало 80 вантажівок від Єгипетського Червоного Півмісяця через пункт пропуску Рафах на кордоні з Ізраїлем на вихідних. Вантажівки перевозили їжу, воду, предмети допомоги та медичне приладдя, повідомили в PRCS, додавши, що жодна вантажівка не в’їжджала через пропускний пункт Карм-Абу-Салем.

США заявили, що сприймають атаку підтримуваних Іраном бойовиків на базу в Іраку «надзвичайно серйозно». У суботу американські військові заявили, що підтримувані Іраном бойовики випустили кілька балістичних ракет по авіабазі Аль-Асад на заході Іраку, тоді як офіційний представник заявив, що американський персонал отримав легкі поранення.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс назвав протидію Біньяміна Нетаньяху палестинській державі «розчаруванням», а перший міністр Шотландії Хумза Юсаф засудив позицію прем’єр-міністра Ізраїлю. Речник Нетаньяху заявив, що під час телефонної розмови з Джо Байденом у п’ятницю ізраїльський лідер сказав президенту США, що потреби безпеки його країни не залишають місця для суверенної палестинської держави.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: ракетні атаки на Близькому Сході підвищують ризик ескалації в Газі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *