Війна в Ізраїлі: Катар висунув звинувачення Нетаньяху, Білий дім нагадав про відповідальність за обстріли цивільного населення

Катар звинуватив прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху у перешкоджанні посередницьким зусиллям у війні в секторі Газа після того, як у витіку запису він нібито назвав країну Перської затоки "проблематичною"
Катар звинуватив прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху в підриві його посередницьких зусиль у війні в секторі Газа. Фото - AP.

Ми приголомшені ймовірними зауваженнями, які приписуються прем’єр-міністру Ізраїлю в різних повідомленнях ЗМІ про посередницьку роль Катару

– заявив речник міністерства закордонних справ Катару Маджед Аль Ансарі на платформі соціальних мереж X.

Якщо повідомлені зауваження визнаються правдивими, прем’єр-міністр Ізраїлю лише перешкоджатиме та підриватиме процес посередництва з причин, які, здається, слугують його політичній кар’єрі замість того, щоб віддавати пріоритет порятунку невинних життів, у тому числі ізраїльських заручників

– написав він.

Як повідомляє «Kreschatic», Білий дім засудив смертоносний обстріл у середу притулку ООН на півдні Гази, підтвердивши свою позицію, що Ізраїль несе «відповідальність за захист цивільного населення», оскільки він веде війну з ХАМАС. Раніше в середу директор Управління ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) у секторі Гази заявив, що два танкові снаряди влучили в будівлю, де проживають 800 людей у місті Хан-Юніс, за повідомленнями, дев’ять людей загинули та ще 75 отримали поранення.

Генеральний комісар БАПОР Філіп Лаццаріні заявив, що кількість убитих «ймовірно, більша», додавши, що інцидент був «знову кричущим ігноруванням основних правил війни». Тим часом щонайменше вісім людей отримали серйозні поранення після того, як ізраїльські війська обстріляли школу в Хан-Юнісі, де перебували сотні переміщених палестинців.

війна в Ізраїлі
На знімку, зробленому з Рафаху, видно клуби диму над Хан-Юнісом на півдні Сектора Газа під час ізраїльського бомбардування 24 січня 2024 року. Фото – timesofisrael.com

Регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я для східного Середземномор’я заявив, що Ізраїль продовжує атакувати заклади охорони здоров’я в Газі. Ахмед Аль-Мандхарі сказав, що було зафіксовано 660 нападів на заклади охорони здоров’я, близько половини з них на півночі Гази, додавши, що напади на заклади охорони здоров’я є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права.

Два кораблі, що пливли поблизу Аденської затоки, були змушені звернутися за підтримкою до військово-морського флоту США після того, як поблизу пролунали вибухи, оскільки угруповання хуситів здійснило напад на комерційне судно біля узбережжя Ємену. Хусити також висунули в ООН вимогу, щоб весь персонал Великобританії та США покинув країну протягом місяця.

Міжнародний суд у Гаазі заявив, що цього тижня винесе рішення про те, чи вводити надзвичайні заходи проти Ізраїлю. Суд ООН повідомив, що колегія з 17 суддів винесе своє рішення в п’ятницю о 12:00 за Гринвічем. Суд може наказати Ізраїлю припинити військову кампанію в Газі, хоча він не має можливості забезпечити виконаня своїх наказів.

Речник ізраїльського уряду виключив припинення вогню в Газі, незважаючи на повідомлення про те, що переговори щодо звільнення заручників прогресують, і неодноразові міжнародні заклики до Ізраїлю припинити багатомісячне бомбардування Сектора Газа.

Ізраїль не відмовиться від знищення ХАМАС, повернення всіх заручників. Припинення вогню не буде

– заявив речник ізраїльського уряду в середу.

Країни-члени ООН повинні припинити поставки зброї Ізраїлю та палестинським збройним групам, закликали більше десятка міжнародних гуманітарних і правозахисних організацій у спільній заяві в середу. Вони закликали країни «припинити розпалювати кризу в Газі та запобігти подальшій гуманітарній катастрофі та загибелі цивільного населення».

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Кемерон зустрівся з Біньяміном Нетаньяху в Єрусалимі в рамках свого візиту на Близький Схід. Кемерон, який перебуває у своєму другому візиті в регіон після повернення до уряду, наполягав на негайній гуманітарній паузі в бойових діях і підняв «важливість рішення про створення двох держав.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: США виступили проти будь-яких змін території Гази, ООН вчергове закликав до перемир`я

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *