Війна в Ізраїлі: світ розділився в оцінці рішення Міжнародного суду в справі про геноцид, звільнення заручників під питанням

Життєво важливі медичні послуги в найбільшому функціонуючому закладі охорони здоров’я Гази припинили роботу на тлі триваючих інтенсивних боїв і бомбардувань у Хан-Юнісі на півдні Гази, внаслідок чого люди не мали жодних варіантів звернутися за лікуванням, попередили Лікарі без кордонів (MSF)
Ізраїльські танки охороняють територію, поки палестинці тікають із районів бойових дій Хан-Юніса до Рафаху, на півдні сектора Газа. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic», Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що «інтенсивні бої» продовжують точитись у центрі міста Хан-Юніс на півдні Гази, також, за її словами, було знищено десятки об’єктів ХАМАС.

Міжнародний суд ООН (ICJ) зобов’язав Ізраїль переконатися, що його сили не вчиняють актів геноциду проти палестинців у Газі. У проміжному рішенні, винесеному в п’ятницю, суд не задовольнив запит Південної Африки наказати негайно припинити вогонь. Рішення не є остаточним словом суду щодо того, чи дії Ізраїлю становлять геноцид, але воно є переконливим свідченням того, що судді вважають, що конвенція про геноцид становить серйозний ризик для палестинців.

Президент Південної Африки Сиріл Рамафоса заявив, що очікує, що Ізраїль виконає рішення Міжнародного суду щодо вжиття заходів для запобігання геноциду проти палестинців у Газі. «Дехто казав нам, що ми повинні займатися своїми справами… і все ж це наше місце як людей, які надто добре знають біль позбавлення власності, дискримінації, спонсорованого державою насильства», — сказав Рамафоса в телевізійному зверненні до нації. Південна Африка привітала «вирішальну перемогу» міжнародного верховенства права після рішення суду.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив у відповідь на рішення, що його країна віддана дотриманню міжнародного права, а також захисту свого народу.

Міжнародна реакція на рішення вищого суду ООН розділилася. Рішення МС привітали Саудівська Аравія, Катар, Туреччина, Єгипет та Іспанія. ЄС заявив, що очікує від Ізраїлю та ХАМАСу повного виконання рішень Міжнародного суду. Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Ізраїль «повинен дотримуватися» рішення, але ХАМАС також має звільнити решту заручників. Міністр закордонних справ Ірану закликав ізраїльську владу постати перед правосуддям. США продовжують вважати, що звинувачення в геноциді проти Ізраїлю є «безпідставними».

війна в Ізраїлі
Війська, що діють у секторі Газа 27 січня 2024 року. Фото – Israel Defense Forces

Агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР) розпочало розслідування щодо кількох співробітників, звинувачених в участі в нападах ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня, і розірвало зв’язки з цими співробітниками, заявив його керівник у п’ятницю. Державний департамент США заявив, що не надаватиме додаткового фінансування агентству, доки звинувачення не будуть розглянуті.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) спростував звинувачення Ізраїлю в «змові» з ХАМАС, ігноруючи ізраїльські докази військового використання лікарень у секторі Газа.

Джо Байден розмовляв у п’ятницю зі своїми єгипетськими та катарськими колегами напередодні поїздки до Європи директора ЦРУ Вільяма Бернса для пошуку угоди щодо звільнення більшої кількості заручників, утримуваних Хамасом у Газі. Згідно з повідомленнями, Бернс та його ізраїльський колега, глава Моссаду Девід Барнеа, зустрінуться з офіційними особами Катару найближчими днями для переговорів щодо другої потенційної угоди щодо звільнення заручників у Газі та призупинення бойових дій. Керівники розвідок США та Ізраїлю раніше зустрічалися з офіційними особами Катару та Єгипту, допомагаючи досягти короткочасного перемир’я в листопаді, під час якого було звільнено понад 100 заручників. Водночас Білий дім заявив, що нових даних щодо угоди про звільнення заручників немає.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: все більше країн, світових організацій і чиновників закликають до припинення бойових дій

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *