Війна в Ізраїлі: Байден готується до визнання Палестинської держави, Нетаньяху хоче зірвати угоду про звільнення заручників

Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє нову доктрину, яка передбачає безпрецедентний поштовх до негайного просування до створення демілітаризованої, але життєздатної Палестинської держави
Байден розробляє нову близькосхідну доктрину, спрямовану на формування Палестинської держави. Фото - nytimes.com

Як повідомляє «Kreschatic», про це пише оглядач The New York Times Томас Фрідман. План, як пише Фрідман, «передбачатиме певну форму визнання Сполученими Штатами демілітаризованої Палестинської держави на Західному березі річки Йордан і в Секторі Газа, яка виникне лише після того, як палестинці розроблять набір визначених, надійних інституцій і можливостей безпеки, щоб держава була життєздатною і ніколи не могла загрожувати Ізраїлю».

Те, що називається новою «доктриною Байдена», також включатиме зміцнення зв’язків із Саудівською Аравією разом із нормалізацією зв’язків між Ер-Ріядом та Єрусалимом і збереження жорсткої військової позиції проти Ірану та його маргіналів.

Масовий напад ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня «змушує адміністрацію Байдена фундаментально переосмислити Близький Схід», — пише Фрідман.

«Якщо адміністрація зможе звести це разом – величезне якщо – доктрина Байдена може стати найбільшою стратегічною реорганізацією в регіоні з часів Кемп-Девідської угоди 1979 року», — стверджує він.

Австралія зволікає з обробкою запитів, пов’язаних з військовим експортом до Ізраїлю, побоюючись, що схвалення або відхилення таких пропозицій спричинить негативну реакцію, повідомляє австралійська ABC News.

Хоча країна рідко експортує зброю до Ізраїлю і не експортує зброю протягом принаймні п’яти років, було зроблено кілька запитів на військові технології австралійського виробництва.

«Схоже, все відбувається навмисно «повільно», все, що стосується Ізраїлю, поки війна в Газі триває», — цитує ABC слова неназваного інсайдера австралійської оборонної промисловості. «Ніхто в уряді не хоче, щоб його бачили як схвалювача чи противника ізраїльських військових продажів».

У звіті йдеться, що міністр закордонних справ Пенні Вонг частково відповідальна за затримки.

експорт зброї
Міністр оборони Річард Марлз і міністр закордонних справ Пенні Вонг. Фото – Міністерство оборони Австралії

Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху посилює публічну риторику щодо своїх червоних ліній потенційної угоди щодо звільнення заручників з метою змусити ХАМАС припинити переговори, що дозволить Ізраїлю продовжити війну, поклавши провину за провал переговорів на терористичне угрупування, цитує Haaretz неназваного офіційного представника, який брав участь у переговорах.

Останніми днями Нетаньяху повторював – під сильним тиском своїх ультраправих політичних союзників – що жодна угода щодо заручників не призведе до кінця війни, виходу військ ЦАХАЛ із Гази чи звільнення тисяч палестинських ув’язнених.

ХАМАС в свою чергу наполягає на тому, щоб будь-яка угода поклала край війні, а не обговорювалася під критикою. Haaretz каже, що зміна риторики Нетаньяху здивувала деяких офіційних осіб, які беруть участь у переговорах.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: конкретної угоди про перемир`я не досягнуто, військові готуються до бойових дій біля кордону з Ліваном

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *