Війна в Ізраїлі: Джо Байден жорстко поговорив з Нетаньяху про наступ на півдні Гази

Президент США Джо Байден зробив нове попередження Ізраїлю щодо його планів наступу на Рафах
Порівняльне зображення (зліва направо) Рафаха у 2022 році та у 2024 році з біженцями, які заповнюють територію. Фото - Google Earth/MAXAR

Раніше ця територія була оголошена «зоною безпеки» для палестинців, які тікали від боїв та ізраїльських бомбардувань в інших частинах Гази. Відтоді його чисельність збільшилася.

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Guardian, Байден сказав прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху, що він не повинен продовжувати військові дії в Рафаху без надійного та реального плану захисту палестинських мирних жителів, повідомили в Білому домі.

Розмова між двома лідерами в четвер стала другою менш ніж за тиждень, коли Байден попередив Нетаньяху про переїзд у південну частину сектора Газа без плану забезпечення безпеки близько 1 мільйона людей, які там перебувають.

Вони також говорили про триваючі переговори щодо заручників, і Байден пообіцяв продовжувати працювати цілодобово, щоб допомогти звільнити заручників, які провели 132 дні в полоні ХАМАС, згідно з повідомленням Білого дому.

Очікується, що цей раунд переговорів у Каїрі, спрямований на тривале припинення вогню та другий обмін заручниками та полоненими після успішного тижневого перемир’я наприкінці листопада, триватиме до п’ятниці.

Західні лідери також сподіваються, що раунд зустрічей на конференції з безпеки в Мюнхені чинить величезний тиск на Ізраїль, щоб той не продовжував наземний наступ на Рафах. Білий дім оголосив, що в п’ятницю на конференції віце-президент США Камала Гарріс зустрінеться з президентом Ізраїлю Ісааком Герцогом і прем’єр-міністром Іраку Мохаммедом Шиа ас-Судані, повідомляє Reuters.

Єгипет
Супутниковий знімок показує будівництво стіни вздовж кордону між Єгиптом і Газою поблизу Рафаха в четвер. Фото – Maxar Technologies

Тим часом у середу єгипетська неурядова організація Sinai Foundation for Human Rights повідомила, що почалися будівельні роботи зі створення «захищеної та ізольованої зони» біля кордону з Газою «на випадок масового втечі громадян із Сектору Газа».

Читайте також: Війна в Ізраїлі: світові лідери попередили Нетаньяху про катастрофічні наслідки операції в Рафаху

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *