Китай закликав США скасувати «незаконні» санкції, та припинити «переслідування та допити» китайських громадян

Пекін закликав Вашингтон скасувати санкції та припинити переслідування громадян Китаю, які подорожують до США, нагадуючи про дипломатичні виклики, які залишаються між двома країнами, навіть коли відносини починають потеплішати
Ван І зустрівся з Ентоні Блінкеном у п’ятницю на полях оборонного форуму. Пекін і Вашингтон заявили про «відвертий, конструктивний» обмін думками. Фото - Antony Blinken/Twitter

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, міністр закордонних справ Китаю Ван І та держсекретар США Ентоні Блінкен зустрілися в п’ятницю на Мюнхенській конференції з безпеки. Зустріч стала черговою в серії переговорів між офіційними особами Китаю та США після зустрічі вищих лідерів країн восени минулого року.

Згідно з заявою державного інформаційного агентства Сіньхуа, Ван І закликав США скасувати «незаконні, односторонні санкції» проти громадян і підприємств країни.

Високопоставлений китайський дипломат також закликав адміністрацію Байдена «припинити невиправдане переслідування та допити» громадян Китаю, які подорожують до США — запит, який надійшов після повідомлень про те, що китайським студентам відмовляють у в’їзді до США через проблеми з візою.

Блінкен в свою чергу висловив занепокоєння щодо підтримки Китаєм війни Росії проти України, «включаючи підтримку російської оборонно-промислової бази».

Згідно з повідомленням на веб-сайті ЄС, у п’ятницю Ван І також провів окрему зустріч із головним представником ЄС із зовнішньої політики Жозепом Борреллем. Війна в Україні також була на цьому порядку денному, як і ситуація на Близькому Сході та Тайвані.

Ван І
Ван І. Фото – ukr.net

Китайсько-американська зустріч у Мюнхені стала черговою спробою двох найбільших економік світу відновити взаємодію після того, як останніми роками зіпсувалися відносини через обмеження технологій, побоювання шпигунства, Тайвань та інші проблеми.

Востаннє Ван зустрічався з Блінкеном у Вашингтоні в жовтні, що відкрило шлях для зустрічі між Байденом і лідером Китаю Сі Цзіньпіном наступного місяця. У січні головний представник Китаю зустрівся з радником США з національної безпеки Джейком Салліваном, щоб обговорити заплановану телефонну розмову між Сі та Байденом цієї весною, повідомив раніше високопоставлений чиновник США.

Напруженість між Китаєм і США почала слабшати після зустрічі двох лідерів у листопаді, що призвело до відновлення військових зв’язків на високому рівні та створення робочої групи для обмеження надходження препарату фентаніл до США.

Вони також пообіцяли посилити взаємодію між народами двох націй, включаючи запропонований Сі Цзіньпіном план запросити 50 000 молодих американців приїхати до Китаю протягом наступних п’яти років для участі в програмах обміну та навчання.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що китайський банк, який є найважливішим для російських імпортерів, припинив усі розрахунки з РФ

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *