Війна в Ізраїлі: переговори припинення вогню зайшли в глухий кут, західні лідери продовжують тиск на Нетаньяху

Найбільша діюча лікарня Гази перебуває в облозі ізраїльських військ, залишаючи пацієнтів і лікарів у пастці, в той час як військові літаки завдають ударів по Рафаху на півдні
Війська ЦАХАЛ в Секторі Газа 17 лютого 2024 р. Фото - IDF

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Guardian, ізраїльські війська залишилися в лікарні Насера в Хан-Юнісі після рейду в неї вранці в четвер, а міністерство охорони здоров’я Гази, кероване ХАМАС, повідомило, що п’ятеро пацієнтів інтенсивної терапії померли в п’ятницю через перебої в електропостачанні та відсутність постачання кисню, спричинені нападом.

Ізраїльська армія заявила, що під час операції її війська знайшли в лікарні ліки з іменами ізраїльських заручників і затримали понад 20 бойовиків, причетних до нападів на Ізраїль 7 жовтня. ХАМАС заперечує, що бойовики були в лікарні.

Міністерство охорони здоров’я Гази повідомило, що в п’ятницю лікарня знеструмилася і залишилася без електрики, що поставило під загрозу лікування пацієнтів. Але ізраїльські військові заявили, що «всі життєво важливі системи продовжують працювати».

Свідок у лікарні Нассера розповів Agence France-Presse, що армія стріляла «в усіх, хто заходив у лікарню».

Рафах
Діти дивляться з вікна пошкодженої будівлі після ізраїльського бомбардування в Рафаху. Фото – timesofisrael.com

Західні лідери сподіваються, що раунд зустрічей на Мюнхенській конференції з безпеки спричинить величезний тиск на Ізраїль, щоб той не продовжував наземний наступ на Рафах. Майже всі ключові фігури, за винятком міністра закордонних справ Ірану Хосейна Амір-Абдоллахіана, були присутні в Мюнхені в п’ятницю, включаючи міністрів закордонних справ Саудівської Аравії, Єгипту, Катару та Йорданії.

Переговори про припинення вогню в Газі, схоже, зайшли в глухий кут, оскільки прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в п’ятницю різко виступив проти бачення США періоду після війни, зокрема його закликів до створення палестинської держави. Після нічної розмови з президентом Джо Байденом Нетаньяху написав у X, що Ізраїль не прийме «міжнародний диктат щодо постійного поселення з палестинцями», сказавши, що якщо інші країни в односторонньому порядку визнають палестинську державу, це дасть «винагороду» тероризму.

Росія запросила ХАМАС та інші палестинські фракції, включаючи ФАТХ, до Москви для переговорів щодо війни Ізраїлю та Гази та інших питань на Близькому Сході з 29 лютого, повідомило державне інформаційне агентство ТАСС із посиланням на заступника міністра закордонних справ Михайла Богданова.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: Джо Байден жорстко поговорив з Нетаньяху про наступ на півдні Гази

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *