Іран поставив Росії сотні балістичних ракет малої дальності – Reuters

Шість джерел повідомили Reuters, що Іран надав Росії велику кількість потужних балістичних ракет класу «земля-земля», що поглиблює військову співпрацю між двома країнами, які перебувають під санкціями США
Президент Росії Володимир Путін на зустрічі з президентом Ірану Ебрагімом Раїсі в Тегерані. Фото - Reuters

Надані Іраном близько 400 ракет включають велику кількість з сімейства Fateh-110 – балістичної зброї малої дальності, такої як Zolfaghar, повідомили три іранські джерела. За словами експертів, ця мобільна ракета здатна вражати цілі на відстані від 300 до 700 км, пише Reuters.

Як повідомляє «Kreschatic», агентство стверджує, що поставки почалися на початку січня після завершення угоди на зустрічах наприкінці минулого року між іранськими та російськими військовими та представниками служби безпеки, які відбулися в Тегерані та Москві, повідомило одне з іранських джерел.

Іранський військовий чиновник, який, як і інші джерела, побажав залишатися невідомим через конфіденційність інформації, сказав, що було щонайменше чотири поставки ракет, і найближчими тижнями буде більше. Більш детальну інформацію він надати відмовився.

Інший високопоставлений іранський чиновник сказав, що деякі з ракет були відправлені до Росії кораблем через Каспійське море, а інші були транспортовані літаком.

“Буде більше поставок”, – сказав другий іранський чиновник. “Немає причин це приховувати. Нам дозволено експортувати зброю в будь-яку країну, яку ми забажаємо”.

У жовтні закінчився термін дії обмежень Ради Безпеки ООН на експорт Іраном деяких ракет, безпілотників та інших технологій. Проте Сполучені Штати та Європейський Союз зберегли санкції щодо програми балістичних ракет Ірану на тлі побоювань щодо експорту зброї до його проксі на Близькому Сході та до Росії.

Четверте джерело, знайоме з цим питанням, підтвердило, що Росія нещодавно отримала велику кількість ракет від Ірану, не надавши додаткових подробиць.

Zolfaghar
Фото – rbc.ua

Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі на початку січня заявив, що Сполучені Штати стурбовані тим, що Росія була близька до придбання балістичної зброї малого радіусу дії в Ірану на додаток до ракет, які вже були отримані з Північної Кореї.

Офіційний представник США сказав Reuters, що Вашингтон бачив докази активного просування переговорів, але жодних ознак того, що поставки відбулися.

Генеральний прокурор України заявив у п’ятницю, що балістичні ракети, поставлені Північною Кореєю в Росію, виявилися ненадійними на полі бою, лише дві з 24 вразили свої цілі. І Москва, і Пхеньян заперечують, що Північна Корея постачала Росії боєприпаси, які використовуються в Україні.

В то же час Джеффрі Льюїс, експерт Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї, сказав, що сімейство ракет Fateh-110 і Zolfaghar є високоточною зброєю.

«Вони використовуються для наведення на об`єкти, які мають високу цінність і потребують точного ураження», — сказав Льюїс, додавши, що 400 боєприпасів можуть завдати значної шкоди. Водночас він зазначив, що російські бомбардування вже були «досить жорстокими».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Іран може почати поставки РФ балістичних ракет малої дальності

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *