Війна в Ізраїлі: післявоєнні плани Нетаньяху викликають роздратування в США

Речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі каже, що Вашингтон «завжди чітко висловлювався» щодо того, що потрібно в післявоєнній Газі, через день після того, як прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху представив свій план кабінету безпеки, а пізніше оприлюднив його для громадськості
Прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху зустрічається з елітним підрозділом «Небесні вершники» артилерійського корпусу ЦАХАЛ. Фото - timesofisrael.com

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Times of Israel, його післявоєнний план базується на принципах, широко прийнятих громадськістю, і офіс Нетаньяху заявив, що документ послужить основою для майбутніх дискусій щодо післявоєнного управління Газою. Він закликає призначити «місцевих чиновників», не пов’язаних з терористами, для надання послуг у Смузі замість ХАМАС, до співпраці Єгипту для припинення контрабанди в Газу, до фінансування реконструкції Смуги арабськими країнами та до повної відсутності БАПОР. Він також закликає до демілітаризації Гази та до «дерадикалізації» населення.

План передбачає, що ЦАХАЛ матиме «необмежену свободу» діяти по всій території Гази, щоб запобігти будь-якому відродженню терористичної діяльності. У ньому зазначається, що Ізраїль продовжить свій вже запущений проект зі створення буферної зони безпеки на палестинській стороні кордону Смуги, додаючи, що вона залишатиметься на місці, «поки в цьому є потреба безпеки».

рафах
Палестинські чоловіки серед уламків мечеті Аль-Фарук 22 лютого 2024 року після нічного авіаудару Ізраїлю по Рафаху на півдні Сектора Газа. Фото – timesofisrael.com

Цей план прямо суперечить одному з головних принципів адміністрації Байдена щодо післявоєнної Гази, згідно з яким територія анклаву не скорочуватиметься.

Під час брифінгу для преси Кірбі сказав, що США «не вірять у зменшення розміру Гази… ми не хочемо бачити жодного примусового переміщення палестинців за межі Гази і, звичайно, ми не хочемо побачити, як в Газі домінує, править чи керує ХАМАС».

Відповідаючи на запитання про план під час візиту до Аргентини, держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що він «утримається від коментарв», поки не побачить усіх деталей, але що Вашингтон завжди був проти будь-якої «повторної окупації» Гази після війни.

Газа не може бути майданчиком для тероризму. Не повинно бути жодної повторної окупації Гази Ізраїлем. Розмір території Гази також не слід зменшувати.

– заявив Блінкен у Буенос-Айресі.

План Нетаньяху також був швидко відхилений палестинською владою.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що все більше країн жорстко критикують Ізраїль за війну в Газі і звинувачують в ігноруванні міжнародного права

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *