Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії для переговорів щодо припинення війни з Росією

Президент України Володимир Зеленський прибув до Саудівської Аравії для переговорів із наслідним принцом Мохаммедом бін Салманом, одним із небагатьох світових лідерів, які зустрічалися з Володимиром Путіним після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році
Володимира Зеленського зустрічає принц Мохаммед бін Абдулрахман бін Абдулазіз у міжнародному аеропорту імені короля Халіда в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, 27 лютого. Фото - Saudi Press Agency

«Тема номер один – це формула миру», – сказав Зеленський у вівторок у дописі на платформі соціальних мереж X, маючи на увазі ініціативу, яка вимагає виведення російських військ з усієї території України.

Як повідомляє «Kreschatic», Україна збирає світових лідерів на підтримку запропонованої нею мирної угоди, і минулого місяця Зеленський оприлюднив плани щодо зустрічі на високому рівні в Швейцарії, щоб рухатися вперед із формулою. Представники понад 80 країн зустрічалися в Давосі в січні, щоб обговорити план, але зустріч закінчилася без чіткого бачення шляху вперед.

Зеленський заявив, що розраховує на підтримку принца Мохаммеда, фактичного правителя Саудівської Аравії, який намагається позиціонувати королівство як провідну дипломатичну силу на Близькому Сході та посередника у конфлікті.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський та Мохаммед бін Салман на зустрічі в травні 2023 року. Фото – ОПУ

Інші теми, які він планує обговорити з МБС, як називають наслідного принца, включають допомогу в обміні полоненими та поверненні людей, незаконно депортованих до Росії. Також мова піде про потенційну участь Саудівської Аравії у майбутній відбудові України.

Заступник губернатора Ер-Ріяда принц Мохаммед бін Абдуррахман бін Абдулазіз прийняв Зеленського в міжнародному аеропорту Короля Халіда разом з іншими офіційними особами Саудівської Аравії та послом України в країні Перської затоки. Це другий візит Зеленського до Саудівської Аравії за останній рік — минулого травня він виступив на саміті арабських лідерів у королівстві, подякувавши їм за підтримку України.

Також раніше ми писали про те, що Путін прибув на Близький Схід, щоб поговорити про нафту та війну в Україні з саудівським наслідним принцом

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *