Наобіцяв на 130 мільярдів доларів: західні аналітики підрахували вартість передвиборчих гасел Путіна

Ціна обіцянок, які Володимир Путін дав перед президентськими виборами в Росії цього місяця, становитиме десятки мільярдів доларів протягом наступних шести років
Катерина Ткач 761 1 comment
Передвиборчі обіцянки Путіна можуть коштувати Росії 130 мільярдів доларів. Фото - росЗМІ

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Bloomberg, нові національні проекти, запропоновані Путіним у щорічному зверненні до Федеральних зборів у четвер, разом з ініціативами щодо підвищення рівня життя та масового списання кредитів російським регіонам, можуть коштувати скарбниці Кремля понад 130 мільярдів доларів, які зараз не враховані в бюджеті, оцінюють аналітики.

Пропозиції Путіна включають розширення державної підтримки для збільшення народжуваності та тривалості життя, а також інвестиції для покращення інфраструктури, прискорення розвитку технологій та збільшення ненафтового експорту. Декілька інших ідей спрямовані на розвиток людських ресурсів, оскільки Росія продовжує стикатися з гострою нестачею робочої сили, що посилюється війною в Україні.

ПАТ «Росбанк» оцінює «нові» бюджетні витрати, необхідні для втілення планів Путіна в життя, приблизно в 5,7 трильйона рублів (62,5 мільярда доларів). З урахуванням бюджетних витрат, уже виділених на 2024-2026 роки, і додаткових витрат на ініціативи Путіна, загальні витрати можуть досягти 15 трильйонів рублів протягом його наступного президентського терміну.

Путін
Путін звертається до Федеральних зборів. Фото – росЗМІ

Аналіз Дмитра Польового, інвестиційного директора Astra Asset Management, показує, що такі проекти можуть обійтися Росії в 2 трильйони рублів на рік, або понад 130 мільярдів доларів протягом шести років. Це враховує не тільки державні витрати, але й запропоноване списання двох третин кредитів, наданих з федерального бюджету регіонам Росії, а також інвестиції в комунальні послуги.

На перший погляд, це не виглядає непосильним, але якщо економічна ситуація буде гіршою, ніж прогнозують чиновники, це вимагатиме пошуку додаткових джерел фінансування.

– сказав він.

Бюджет Росії вже відчуває тиск через збільшені військові витрати, спричинені війною, які цього року перевищать традиційно високі витрати на соціальну підтримку. У той же час суворі та розширювані санкції тиснуть на надходження Кремля від ключових експортних товарів.

У 2023 році Росія другий рік поспіль зафіксувала фіскальний дефіцит і очікує, що цього року дефіцит становитиме 1,6 трильйона рублів.

Щоб впоратися з додатковими витратами, Путін вже запропонував уряду розглянути новий, прогресивний податок, щоб більш справедливо розподілити тягар зборів.

Також раніше ми писали про те, що Росія не знає куди дівати нафту: Китай не хоче приймати підсанкційні танкери

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
1 Comment
  • Мало он им наобещал..НУ мало!Путиносранское раша параша быдловата верит!уж сколько лет одно и тоже..пообещать плешивый может!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *