Понад сто палестинців були вбиті під час роздачі гуманітарної допомоги в Газі: реакція світових лідерів

Білий дім назвав смерть понад 100 палестинців, коли вони зібралися навколо вантажівок з гуманітарною допомогою, «надзвичайно тривожною»
США назвали загибель палестинців біля конвою з гуманітарною допомогою в Газі «надзвичайно тривожною» подією. Фото - Білий Дім

Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на Guardian, понад сто палестинців були вбиті рано вранці четверга, повідомили представники охорони здоров’я Гази, коли натовп зібрався навколо вантажівок з гуманітарною допомогою, а ізраїльські війська відкрили вогонь.

Президент США Джо Байден заявив, що це ускладнить делікатні переговори про припинення вогню під час майже п’ятимісячної війни, оскільки речник Держдепартаменту Метью Міллер заявив журналістам, що Сполучені Штати «терміново шукають додаткову інформацію про те, що саме сталося».

За його словами, Вашингтон уважно стежитиме за майбутнім розслідуванням і «вимагатиме відповідей».

Були кардинально різні розповіді про те, як жертви загинули під час хаосу, який стався поблизу міста Газа на півночі смуги. Ізраїльські військові заперечували, що стріляли у великі натовпи голодних людей, і заявили, що більшість із них загинули в тисняві або їх переїхали вантажівки, які намагалися втекти.

загибель палестинців
Зйомки з повітря, на яких натовп оточив вантажівки з гуманітарною допомогою на півночі Гази, опубліковані 29 лютого 2024 року. Фото – Israel Defense Forces

Президент Франції Еммануель Макрон у п’ятницю закликав до негайного припинення вогню в Газі та заявив, що ситуація в Газі є «жахливою». Макрон сказав у дописі на соціальній платформі X:

Глибоке обурення через зображення із Гази, де ізраїльські солдати обстрілюють мирних жителів. Я рішуче засуджую ці розстріли та закликаю до правди, справедливості та поваги до міжнародного права.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив у четвер, що інцидент потребує ефективного незалежного розслідування. Виступаючи в Сент-Вінсенті і Гренадинах перед регіональним самітом, Гутерріш сказав, що він «шокований» останнім епізодом війни з Ізраїлем.

Речник міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін заявив, що країна «шокована» вчорашніми жертвами в секторі Газа, і знову закликав припинити бойові дії. Зокрема, в заяві йдеться:

Китай шокований цим інцидентом і рішуче його засуджує. Висловлюємо скорботу за загиблими та співчуття постраждалим. Китай закликає відповідні сторони, особливо Ізраїль, припинити вогонь і припинити бойові дії негайно, щиро захистити безпеку цивільного населення, забезпечити надходження гуманітарної допомоги та уникнути ще більш серйозної гуманітарної катастрофи.

Мао Нін
Речниця міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін. Фото – timesofisrael.com

В той же час США заблокували резолюцію Ради Безпеки ООН щодо покладання вини на Ізраїль в смертоносному інциденті.

Палестинський посланник каже, що він благав членів назвати «винних у цій різанині», Вашингтон каже, що факти ще не ясні, Ізраїль в свою чергу наполягає, що більшість жертв загинули в тисняві.

Нагадаємо, також ми писали про те, що США розглядають можливість десантування допомоги з військових літаків США в Сектор Газа

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *