Американсько-британські війська завдали авіаудару по єменських хуситах: стали відомі наслідки нічної атаки

Авіаудари, здійснені США та Великою Британією, вразили портові міста та невеликі містечка на заході Ємену, убивши щонайменше 11 людей і поранивши 14, повідомив агентству Reuters речник міжнародно визнаного уряду Ємену
Повідомляється, що американсько-британські удари по єменських хуситах вбили 11 осіб. Фото - Centcom

Як повідомляє «Kreschatic», Центральне командування США (Centcom) заявило, що здійснило удар по єменських хуситах у понеділок, стверджуючи, що було знищено безпілотне підводне судно та 18 протикорабельних ракет у районах, контрольованих Хуситами.

Ця зброя представляла безпосередню загрозу для торговельних суден і кораблів ВМС США в регіоні.

– йдеться у заяві Centcom, додаючи, що удари були завдані, щоб «захистити свободу судноплавства та зробити міжнародні води безпечнішими».

Напади хуситів у Червоному морі порушили глобальне судноплавство, змусивши компанії змінити маршрути на більш тривалі та дорожчі подорожі навколо південної Африки, водночас розпалюючи побоювання, що війна Ізраїлю та Гази може поширитися та дестабілізувати Близький Схід.

Незважаючи на тиск з боку США, Великої Британії та інших партнерів по коаліції, єменські хусити посилили свою кампанію нападів на комерційні судна в одному з найжвавіших судноплавних шляхів у світі.

єменські хусити
Члени берегової охорони Ємену, пов’язані з угрупованням хуситів, патрулюють море з палестинськими прапорами. Фото – timesofisrael.com

Військовий представник хуситів Ях’я Сарі заявив у вівторок, що угруповання посилить свої військові операції під час священного ісламського місяця Рамадан на знак солідарності з палестинцями в Газі.

Сарі також заявив, що «американський корабель Pinocchio» був атакований ракетами в Червоному морі. У своїй заяві Centcom стверджує, що ракети «не зачепили судно, і не повідомляється про постраждалих або пошкодження».

Відповідно до відкритих баз даних, якими керує Equasis та Міжнародна морська організація ООН (IMO), Pinocchio є контейнеровозом під прапором Ліберії, який належить компанії, зареєстрованій у Сінгапурі.

Удар по єменських хуситах в понеділок відбувся лише через кілька днів після того, як було повідомлено про перші жертви серед цивільного населення та втрату суден, відколи хусити почали свою кампанію нападів на комерційне судноплавство в листопаді.

Удар по єменських хуситах
Rubymar вже залишив пляму від витоку нафти, поки він був на плаву, і тепер створює новий набір екологічних загроз під водою. Фото – Centcom

Хусіти вбили трьох членів екіпажу грецького корабля True Confidence під прапором Барбадосу в середу під час нападу біля порту Аден. Це відбулося через кілька днів після затоплення вантажного судна Rubymar, яке затонуло приблизно через два тижні після того, як 18 лютого в нього влучила ракета хуситів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Єменські хусити здійснили масовану атаку БПЛА в Червоному морі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *