Мобілізація в Росії: бажаючих воювати звільнять від кримінальної відповідальності

Держдума ухвалила в першому читанні законопроект, який звільнятиме від кримінальної відповідальності мобілізованих і тих, хто уклав контракт на проходження військової служби в період «спеціальної військової операції» або дії військового стану
Держдума схвалила у першому читанні законопроект, що звільняє мобілізованих та контрактників від кримінальної відповідальності. Фото - 24.tv

Схоже, мобілізація в Росії йде за планом. Як повідомляє «Kreschatic» з посиланням на видання Meduza, текст законопроекту опубліковано на порталі нижньої палати парламенту. Документ вводить до кримінального кодексу низку нових статей, які описують категорії тих, кого звільнять від кримінальної відповідальності. Це ті, хто:

  • вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості та перебуває під слідством (за винятком окремих злочинів проти громадської безпеки та проти основ конституційного ладу та безпеки держави);
  • відбуває покарання (за винятком злочинів проти статевої недоторканності неповнолітніх, тероризму, а також проти основ конституційного ладу та безпеки держави).

До злочинів, з якими не можна буде звільнитися від кримінальної відповідальності, відносяться, зокрема, статті про екстремізм, тероризм, заклики до порушення територіальної цілісності, держзраду та співпрацю з «небажаною організацією».

Крім того, законопроект дозволяє погасити судимість тим, у кого вона вже була до того, як почалася мобілізація в Росії, та до укладання контракту чи призову.

Від кримінальної відповідальності (і судимості) мобілізовані чи контрактники, що відповідають умовам, звільнятимуться або з дня отримання держнагороди за службу або з дня звільнення. Подальший контроль над їх поведінкою покладено командування військової частини.

Мобілізація в Росії
Фото – korrespondent.net

У законопроекту, внесеного до Держдуми 6 березня, троє авторів: голова думського комітету із законодавства та держбудівництва Павло Крашенінников, голова комітету з оборони Андрій Картаполов та сенатор Андрій Клішас. При внесенні Крашенинников пояснював, що чинний закон про звільнення військових від кримінальної відповідальності, ухвалений влітку 2023 року, «має тимчасовий характер». «Практика показала, що механізм працюючий, запропоновані норми можуть бути систематизовані та винесені до окремих статей КК та КПК», — додав Крашенинников.

Закон набуде чинності після проходження трьох читань у Держдумі, схвалення у Раді Федерації та підпису у президента.

Перший закон про звільнення від кримінальної відповідальності мобілізованих та контрактників було ухвалено 24 червня 2023 року. Він також давав можливість укласти контракт із тими, хто перебував під слідством, відбував покарання або мав судимість, але поширювався лише на тих, хто вчинив злочини до набрання законом чинності. Новий закон дозволить звільняти від покарання і тих, хто вчинив злочин після 24 червня 2023 року.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що колишні «вагнерівці» провели урок в російській школі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *