Теракт у Підмосков`ї: хто такі ІДІЛ-К і чому вони здійснили напад в концертному залі Крокус Сіті Хол

За словами американського чиновника, уряд США має дані розвідки, які підтверджують відповідальність "Ісламської держави" за смертоносний теракт на концерті під Москвою в п'ятницю
Фото - meduza.io

Агентство Reuters зібрало інформацію про афганське відділення ІД, відоме як ІДІЛ-К (Islamic State Khorasan – ISIS-K), і мотиви, які спонукали їх здіснити теракт в теракт в Крокус Сіті Хол, інформує «Kreschatic».

ЩО ТАКЕ ІДІЛ-К?

Ісламська держава Хорасан, названа за старим терміном для регіону, який включав частини Ірану, Туркменістану та Афганістану, виникла в східному Афганістані наприкінці 2014 року та швидко завоювала репутацію надзвичайної жорстокості.

ІДІЛ-К, одна з найактивніших регіональних філій бойового угруповання ІДІЛ, спостерігає скорочення кількості членів після свого піку приблизно у 2018 році. Таліби та сили США завдали їм великих втрат.

Уряд США заявив, що його здатність розробляти розвідувальні дані проти екстремістських груп в Афганістані, таких як ІДІЛ-К, зменшилася після виведення військ США з країни в 2021 році.

ЯКІ НАПАДИ ЗДІЙСНЮВАЛА ГРУПА?

ІДІЛ-К має історію нападів, зокрема на мечеті, всередині та за межами Афганістану.

теракт в Крокус Сіті Хол
Вікна, вибиті після вибуху бомби в мечеті в провінції Мазарі-Шаріф, Афганістан, у 2022 році. Фото – telegraph.co.uk

Раніше цього року США перехопили повідомлення, які підтверджують, що група здійснила подвійні вибухи в Ірані, внаслідок яких загинули майже 100 людей.

У 2021 році це угруповання було відповідальним за масштабну атаку на міжнародний аеропорт Кабула, внаслідок якої загинули 13 американських військових і десятки мирних жителів під час евакуації Заходу з країни.

У вересні 2022 року бойовики ІДІЛ-К взяли на себе відповідальність за смертоносний теракт у російському посольстві в Кабулі.

Раніше цього місяця старший генерал США на Близькому Сході заявив, що ІДІЛ-К може атакувати інтереси США та Заходу за межами Афганістану «всього за шість місяців і практично без попередження».

ДЛЯ ЧОГО ЇМ АТАКУВАТИ РОСІЮ?

Експерти кажуть, що теракт в Крокус Сіті Хол міг бути здійснений через те, що група виступає проти російського президента Володимира Путіна в останні роки.

«Останні два роки ІДІЛ-К була зосереджена на Росії, часто критикуючи Путіна у своїй пропаганді», — сказав Колін Кларк із вашингтонської дослідницької групи Soufan Centre.

Майкл Кугельман з Вашингтонського центру Вільсона заявив, що ІДІЛ-К «вважає Росію співучасником діяльності, яка регулярно пригнічує мусульман». Він додав, що до складу угруповання також входять низка центральноазіатських бойовиків, які мають власні претензії до Москви.

Також раніше ми писали про те, що у Росії минулого року зафіксували рекордну кількість терактів

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *