Військові ракетні кораблі Росії увійшли у Червоне море на тлі атак єменських хуситів

Російські військові кораблі Тихоокеанського флоту перетнули Баб-ель-Мандебську протоку і увійшли в Червоне море, зайшовши в морський регіон, який потерпає від нападів хуситів і переповнений військовими судами
Катерина Ткач 29.6k 9 comments
Ракетний крейсер "Варяг". Фото - defence-ua.com

До складу загону увійшли ракетний крейсер «Варяг» і фрегат «Маршал Шапошников», повідомляє ТАСС у четвер з посиланням на прес-службу Тихоокеанського флоту Росії, де повідомили, що російські військові кораблі «виконували завдання за призначенням у рамках далекого морського походу». Зі звіту не було зрозуміло кінцевого пункту призначення кораблів, як і причини, через яку Росія направила кораблі в цей район, пише Bloomberg.

Як повідомляє «Kreschatic», протягом кількох останніх місяців єменські хусити здійснили серію нападів на комерційні судна в Червоному морі у відповідь на військові дії Ізраїлю в Газі, змусивши багато кораблів змінити свої маршрути. Група повідомила Китаю та Росії раніше цього місяця, що їхні кораблі можуть пропливати через Червоне море та Аденську затоку безпечно. В обмін на це дві країни можуть надати політичну підтримку хуситам в таких органах, як Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй, за словами кількох людей, обізнаних з дискусіями бойовиків.

Єменські хусити, ісламістське угруповання, стверджують, що вони атакують кораблі, пов’язані з Ізраїлем, США та Великобританією. Проте, здається, вони неправильно ідентифікували деякі судна, зазначає Bloomberg. Наприкінці січня біля Ємену біля судна, що перевозило російську нафту, розірвалися ракети. Це сталося через кілька днів після того, як представник хуситів заявив російській газеті, що російським і китайським торговим суднам не варто боятися атак.

російські військові кораблі
Фрегат “Маршал Шапошников”. Фото – defence-ua.com

У суботу хусити також випустили ракету по нафтовому танкеру Huang Pu, що належить Китаю, повідомило Центральне командування США, підкресливши триваючі ризики для судноплавства в морях біля Ємену, незважаючи на обіцянки бойовиків.

Відтоді, як почалися атаки, більшість західних судноплавних компаній уникали протоки й натомість обходять південну Африку. Однак військові кораблі США та Великої Британії в Червоному морі тижнями завдавали ударів по об’єктах хуситів у Ємені, намагаючись стримати групу бойовиків від атак на торговельні судна, тоді як Іран, який підтримує угрупування, має шпигунський корабель біля Червоного моря.

Раніше цього місяця Іран, Росія та Китай провели спільні військово-морські навчання в Індійському океані, повідомляє Міноборони Росії. І «Варяг», і «Маршал Шапошников» брали участь у навчаннях, які, за словами Росії, мали на меті відпрацювати «безпеку морської економічної діяльності», включаючи звільнення кораблів, захоплених піратами.

Росія також прагнула створити військово-морську базу в Червоному морі в Судані, хоча громадянський конфлікт у цій країні може перешкодити цим планам.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що єменські хусити атакували балістичними ракетами китайський танкер в Червоному морі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
9 Comments