Торговельний бум Туреччини з Росією завершився під вагою санкцій

Торгівля Туреччини з Росією сповільнюється через санкції Заходу, які зачіпають ключову лінію постачання для Москви, яка, на думку США та Європейського Союзу, розпалює війну в Україні
США та ЄС продовжують розширювати чорні списки, щоб обмежити торгівлю з Москвою. Фото - Bloomberg

Як повідомляє «Kreschatic», експортери машинобудування, які найбільше виграли від різкого зростання поставок Туреччини до Росії в 2023 році, можуть побачити падіння продажів на 1 мільярд доларів цього року через «неоднозначні» та «швидко розширювані» списки санкцій і обмежень щодо товарів, які можуть використовуватися у військових цілях, сказав Кутлу Каравеліоглу, голова Асоціації експортерів машинобудування, що налічує 22 000 членів.

Це третина торішніх продажів у Росію, повідомив він, додавши, що верстати, насоси та електродвигуни пережили одне з найбільших падінь.

Жодному серйозному корпоративному виробнику техніки не видається можливим зберегти свій попередній інтерес до Росії в умовах зростаючого тиску на банківську систему та ланцюги поставок.

– сказав він.

Це погана новина для турецьких компаній і спроби уряду знизити дефіцит поточного рахунку. Але це вказує на те, що санкції США та ЄС щодо Росії стають дедалі ефективнішими навіть у таких іноземних юрисдикціях, як Туреччина, яка намагалася підтримувати економічні зв’язки з Москвою, незважаючи на війну, пише Bloomberg.

За попередніми даними, опублікованими в четвер Міністерством торгівлі Туреччини, експорт до Росії впав на 33,7% у першому кварталі порівняно з роком раніше.

Торгівля між Туреччиною та Росією різко зросла після вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Це викликало критику та пізніше санкції з боку США та ЄС, оскільки вони намагалися зупинити потоки таких товарів, як промислове обладнання та запчастини, які могли допомогти російським військовим.

обхід санкцій
Фото – armyinform.com.ua

ЄС каже, що Туреччина, Об’єднані Арабські Емірати та Китай є одними з країн, які обходять обмеження блоку на торгівлю технологіями, які перебувають під санкціями, з Росією, повідомляв Bloomberg у лютому.

Цьогорічне падіння експорту до Росії сталося на тлі того, що Анкара намагається покращити свої відносини з Вашингтоном, у тому числі за допомогою посиленого контролю за пов’язаними з Росією банківськими операціями за участю Туреччини. Китай також посилив належну перевірку зв’язків банківських клієнтів з Росією після погрози США вторинними санкціями в грудні.

Компанії в усьому світі мають враховувати велику кількість санкцій проти Росії. США та їх союзники оголосили про майже 18 000 обмежень станом на лютий, порівняно з приблизно 2 600 до вторгнення, за даними Castellum.AI.

Ми спостерігаємо дедалі більшу ретельність контролю з боку регуляторів, особливо в металургійному та гірничодобувному, будівельному, аерокосмічному та виробничому секторах Росії.

– сказав Тан Албайрак, юрист із питань санкцій та експортного контролю в Reed Smith. Він виділив такі компоненти, як деталі машин, мікросхеми та друковані плати.

Більшість із цих предметів мають як цивільне, так і військове застосування. Їх можна використовувати в пральній машині або бойовому танку.

– додав він.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що турецькі банки слідом за китайськими почали відмовлятися від роботи з росіянами і блокують платежі

Share This Article
Світ в об'єктивному відображенні: погляньте через наш об'єктив.
Коментувати

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *